Avertizare ANM: Cod portocaliu de vânt în cinci județe din România. Intră în vigoare de la ora 12:00

Avertizare ANM: Cod portocaliu de vânt în cinci județe din România. Intră în vigoare de la ora 12:00 Sursa Foto: Profimedia
  • Codul portocaliu intră în vigoare la ora 12.00 şi expiră la ora 21.00.
  • Județele vizate sunt Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Buzău.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), local în Carpaţii Orientali, în general la peste 1.500 de metri, vântul va avea intensificări susţinute cu rafale ce vor depăşi 120 – 130 km/h viscolind zăpada şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii. Este vorba de judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Buzău.

Codul portocaliu intră în vigoare la ora 12.00 şi expiră la ora 21.00.

De asemenea, în majoritatea judeţelor din centrul, vestul şi nord-vestul ţării este cod galben de vânt, joi, până la ora 21.00.

Intensificări ale vântului și la munte

De la ora 10.00 vântul va avea intensificări temporare în nord-vestul şi centrul ţării cu viteze de 55- 60 km/h, iar pe arii restrânse 70 – 80 km/h. La munte vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăşi 100…110 km/h, spulberând zăpada şi determinând diminuarea vizibilităţii. Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 40 – 50 km/h, se vor semnala local şi în restul teritoriului.

Județele în care a fost emisă avertizare de cod galben de vânt

Codul galben de vânt se va manifesta în judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Prahova, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Alba, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş şi Arad.

De joi, de la ora 21.00 până vineri dimineaţa, la ora 6.00 codul galben de vânt se restrânge şi rămâne valabil în zone doar în judeţele Mureş, Harghita, Neamţ, Bacău, Covasna, Vrancea, Buzău, Bihor, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Alba, Hunedoara, Gorj şi Caraş-Severin.

Aici, în noaptea de joi spre vineri vântul va continua să prezinte intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, dar cu viteze mai mari în Carpaţii de Curbură şi în Carpaţii Meridionali, unde rafalele vor atinge 70 – 80 km/h, iar pe creste 90 – 110 km/h.