Avertizare ANM. Cod portocaliu și galben de caniculă, disconfort termic și instabilitate atmosferică. Zonele afectate

Termometru pentru măsurarea temperaturii meteo. Sursa Foto: Profimedia
  • Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, mai multe atenționări cod portocaliu și galben de caniculă, disconfort termic accentuat și instabilitate atmosferică temporar accentuată.
  • În sud-vestul Olteniei, izolat, temperaturile vor atinge 41 de grade Celsius.
  • Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade Celsius.

Luni, valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Local va fi caniculă, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade Celsius, anunță meteorologii.

Tot luni în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade Celsius, iar în sud-vestul Olteniei, izolat se vor atinge 41 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, potrivit ANM.

De asemenea, ANM a transmis o atenționare meteorologică cod galben pentru instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru luni, între orele 12.00 și 22.00. În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali, Maramureș și în nordul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

Avertizare ANM. Marți, caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, vestul Dobrogei și sudul Transilvaniei

Marți, valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, vestul Dobrogei și sudul Transilvaniei, avertizează ANM. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade Celsius.

În județele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade Celsius. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Avertizare ANM. Instabilitate atmosferică accentuată și posibile descărcări electrice, în regiunile vestice, centrale și nordice

Potrivit altei atenționări cod gaben, de marți, de la ora 10.00, până miercuri la ora 10.00, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 60…80 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți în regiunile vestice, centrale și nordice, iar în noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia și nord-vestul Munteniei. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp, potrivit ANM.

Notă: Miercuri (18 august) instabilitatea atmosferică va fi accentuată în regiunile sudice, centrale și estice, iar temperaturile vor scădea în toată țara.