• Avertizarea este valabilă în noaptea de miercuri spre joi.
  • Același sistem care va aduce miercuri vreme dezastruoasă în Ontario poate declanșa furtuni puternice și tornade în aceleași state din sudul SUA care au fost lovite de tornade săptămâna trecută.
  • O tornadă a lăsat un cartier din New Orleans în ruine, provocând moartea unei persoane.

Miercuri, vremea instabilă din Ontario pune milioane de americani sub amenințarea furtunilor puternice și a tornadelor, în aceleași state din sudul țării care au fost lovite de tornade săptămâna trecută. La fel cum Ontario va avea parte de o furtună la mijlocul săptămânii, care are multe caracteristici asemănătoare cu cea din 23 martie, sudul Statelor Unite are parte și el cu potențialul de apariție a unor fenomene meteorologice severe.

Potrivit Centrului Național de Predicție a Furtunilor din cadrul Serviciului Național de Meteorologie (NWSSPC), miercuri este așteptată o izbucnire regională de furtuni puternice în partea inferioară a Văii Mississippi și în statele din sud-estul țării. Sunt posibile toate pericolele severe, inclusiv vânturi devastatoare pe scară largă, care ar putea depăși 120 km/h și mai multe tornade, dintre care unele ar putea fi puternice (EF-2 sau mai mari).

Aproximativ 48 de milioane de americani se află sub amenințarea de vreme severă, cu cea mai mare probabilitate – un nivel moderat – acoperind Louisiana, Mississippi, Alabama și sud-estul extrem al statului Arkansas. Cu toate acestea, furtuni puternice ar putea lovi, de asemenea, estul Texasului, Tennessee, Florida Panhandle și sud-estul Missouri, extinzându-se în sudul Illinois, Indiana și vestul și centrul Kentucky.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Configurația de primăvară pentru furtuni puternice este destul de obișnuită pentru regiune, cu o coborâre bruscă spre sud a curentului și un sistem de presiune joasă care se deplasează dinspre sud-vestul SUA spre regiunile centrale și estice. Sistemul va absorbi un aport de umiditate din Golful Mexic, ceea ce va duce la dezvoltarea de ploi și furtuni extinse.

Ceea ce va rezulta probabil este formarea unei linii de vijelie miercuri dimineață la marginea vestică a zonei de risc sever. Pe măsură ce furtunile se vor împinge spre est pe parcursul zilei, vor fi purtătoare de pericole periculoase.