Bilanțul dezastrului provocat de inundații: sute de persoane evacuate, case inundate și drumuri blocate. Nivelul apelor a atins cote record

Sursă foto: Mediafax / Dani Amariei
  • IGSU a raportat bilanțul în urma inundațiilor din ultimele zile: 152 de persoane evacuate și sute de gospodării inundate
  • Mai multe drumuri au fost blocate din cauza apei
  • Viitura de pe Prut a ajuns la intrarea in țară, nivelul apei depășind cu 2 metri cota de pericol

Potrivit IGSU, aversele torenţiale au produs inundaţii în 39 de localităţi din 19 judeţe. În ultimele 24 de ore, din cauza precipitaţiilor abundente, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 102 case, 151 de curţi şi 236 beciuri şi subsoluri.

Cele mai afectate judeţe de aversele torenţiale sunt Bistriţa-Năsăud şi Hunedoara.

De asemenea, cele 152 de persoane evacuate preventiv din locuinţe, marţi, rămân relocate, temporar, la rude şi în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, astfel: 81 persoane în localitatea Baranca (Botoşani), 40 persoane în municipiul Aiud (Alba), 26 persoane în localitatea Rodna (Bistriţa-Năsăud), 3 persoane în localităţile Feneş şi Teregova (Caraş-Severin) şi două persoane în localitatea Valea Vişeului (Maramureş).

Traficul rutier este blocat pe două drumuri judeţene (DJ 668 şi DJ 668A/HD), restricţionat pe un drum judeţean (DJ 153/MS) şi a fost temporar blocat pe 3 drumuri naţionale (DN 10/CV, DN 28/IS şi DN 17B/NT) şi un drum judeţean (DJ 142/MS), a transmis IGSU.

În zonele vizate au fost emise 10 mesaje prin sistemul Ro-Alert la nivelul a 7 judeţe (BT, BV, BZ, CV, HD, HR, IS şi NT).

Potrivit IGSU, joi dimineaţa se desfăşoară intervenţii în 4 judeţe, Arad, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara şi Mureş, pentru evacuarea apei din case, beciuri/subsoluri, curţi, precum şi pentru refacerea terasamentelor căilor rutiere/feroviare afectate de viituri.

Totodată, având în vedere că până mâine seară este în vigoare o avertizare hidrologică Cod roşu de inundaţii pe râul Prut, 81 de persoane din localitatea Baranca, judeţul Botoşani, vor fi evacuate din gospodării şi vor fi cazate în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale.