• Ciclonul Boris a provocat inundații și evacuări în Emilia-Romagna.
  • Autoritățile spun că situația este mai gravă decât inundațiile din 2023.
  • Schimbările climatice intensifică frecvența fenomenelor meteo extreme.

Ciclonul Boris, care a provocat deja moartea a cel puțin 24 de persoane în Europa Centrală și de Est, a ajuns în nordul Italiei, declanșând inundații grave și alunecări de teren în regiunea Emilia-Romagna. Ploile torențiale au lovit miercuri după-amiază, agravând rapid situația în timpul nopții, scrie The Guardian.

Primarul orașului Modigliana, Jader Dardi, a descris situația drept „mai gravă decât inundațiile devastatoare din mai 2023″, după ce râurile au ieșit din matcă, afectând sever localități precum Marzeno și Brisighella. Autoritățile locale au emis ordine de evacuare, cazând persoanele strămutate în școli și avertizându-i pe locuitori să se refugieze la etajele superioare ale caselor.

De asemenea, primarul din Castel Bolognese, Luca Della Godenza, a declarat că nivelul râului din zonă a crescut alarmant, depășind prognozele, iar echipele de salvare sunt mobilizate pentru a avertiza populația prin megafoane. În Bologna, râul Savena crește rapid, determinând evacuarea locuințelor de la parter și de la subsol, în timp ce alunecările de teren au blocat mai multe drumuri.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Avertismentele meteo rămân în vigoare pentru Emilia-Romagna și Marche, cu școli închise și apeluri către cetățeni de a evita călătoriile și de a lucra de acasă. Furtuna Boris a afectat și alte țări din Europa, aducând inundații severe în Cehia, România, Polonia și Austria. Oamenii de știință avertizează că fenomenele meteo extreme devin tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice provocate de activitățile umane.

Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a subliniat că aceste tragedii climatice, precum inundațiile și incendiile devastatoare din Portugalia, reflectă o nouă realitate climatică, Europa fiind cel mai rapid continent în procesul de încălzire globală.

Citește și