• Din cauza incendiilor devastatoare comunități întregi au fost nevoite să își părăsească locuințele
  • Oamenii de știință spun că încălzirea globală a contribuit la apariția incendiilor
  • În 2020 au avut loc șase dintre cele mai mari incendii de vegetație din istoria statului California.

Statul Oregon a fost afectat în această săptămână de aproape 100 de incendii majore. Aproximativ 3.000 de pompieri s-au luptat cu flăcările, iar autoritățile spun că este nevoie de aproximativ de două ori mai mult personal pentru a controla situația.

Numărul persoanelor care au primit ordine de evacuare numai în Oregon a crescut la aproximativ 500.000, o optime din totalul populației statului, a declarat o purtătoare de cuvânt a Biroului de Stat pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Poliția a deschis o anchetă penală cu privire la apariția a cel puțin un incendiu din Oregon, care a distrus câteva sute de case. „Avem motive întemeiate să credem că a existat un element uman [în declanșarea incendiilor], așa că vom face cercetări ca într-o investigație de tip penal până când vom avea motive să credem că a fost altfel”, a declarat pentru Reuters Tighe O’Meara, șeful poliției din Ashland.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Incendiul din Oregon a străbătut cel puțin cinci comunități din Munții Cascadelor, precum și în zonele de pădure tropicală de coastă, care în mod normal sunt cruțate de incendiile de vegetație, iar în estul statului Washington un incendiu a distrus aproape în totalitate  un mic oraș agricol, Malden.

În centrul statului Oregon, echipele de căutare și salvare au intrat în comunități devastate precum Detroit, unde pompierii i-au ajutat pe locuitori să se retragă cin calea flăcărilor, într-o evadare dramatică pe munte, după ce elicopterele militare nu au reușit să evacueze orașul.

Un băiat de 12 ani a fost găsit mort împreună cu câinele lui în interiorul unei mașini arse și se presupune că și bunica lui a murit, a declarat Biroul șerifului din Marion County.

Pompierii au declarat că vânturile neobișnuit de fierbinți și uscate au alimentat incendiile, ducând flăcările de la o comunitate la alta.

Oamenii de știință spun că încălzirea globală a contribuit la extreme mai mari în anotimpuri umede și uscate, ducând la uscarea rapidă a vegetației în vestul SUA, ceea ce contribuie la apariția ușoară a incendiilor.

Incendiile din California și Washington

În California, cel mai populat stat american, autoritățile au declarat că aproximativ 64.000 de persoane au primit ordin de evacuare, echipajele de pompieri luptându-se cu 29 de incendii majore.

În 2020 incendiile de vegetație din California s-au soldat cu moartea a 12 oameni și cu distrugerea a peste 1 milion de hectare de pământ, un adevărat record nefast, în 2020 având loc șase dintre cele mai mari incendii de vegetație din istoria statului.

În Washington, un bărbat și o femeie au ajuns la spital în stare critică, cu arsuri, după ce fiul lor de 1 an a murit în timp ce încercau să scape din calea celui mai mare incendiu de vegetație din munți, la aproximativ 160 de kilometri nord-vest de orașul Spokane, a precizat într-un comunicat Biroul Șerifului din Okanogan.