- Criza climatică perturbă grav ciclul apei, provocând inundații și secete extreme.
- În 2024, evenimentele de apă au ucis 8.700 de persoane și au cauzat pierderi economice de 550 miliarde de dolari.
- Se așteaptă ca aceste extreme să se agraveze în 2025 din cauza încălzirii globale.
Criza climatică „provocă haos” în ciclul apei al planetei, cu inundații devastatoare și secete severe care afectează miliarde de oameni, se arată într-un raport recent, scrie The Guardian.
Apa este resursa naturală esențială pentru oameni, dar încălzirea globală modifică modul în care apa circulă pe Pământ.
Analiza dezastrelor cauzate de apă din 2024, cel mai călduros an din istorie, a constatat că acestea au dus la moartea a cel puțin 8.700 de persoane, au forțat 40 de milioane de oameni să își părăsească locuințele și au cauzat daune economice de peste 550 de miliarde de dolari.
Creșterea temperaturilor, cauzată de arderea continuă a combustibililor fosili, perturbă ciclul apei în multiple moduri. Aerul mai cald poate reține mai mult vapori de apă, conducând la ploi intense. Mările mai calde furnizează mai multă energie uraganelor și taifunurilor, sporindu-le puterea distructivă. Încălzirea globală poate crește și secetele, prin evaporarea mai rapidă a apei din sol, precum și schimbarea patternurilor de precipitații.
În 2024, inundațiile fulgerătoare au lovit Nepalul și Brazilia, în timp ce inundațiile fluviale au devastat Europa Centrală, China și Bangladesh. Super Taifunul Yagi, care a lovit Asia de Sud-Est în septembrie, a fost intensificat de criza climatică, la fel ca și furtuna Boris, care a lovit Europa în aceeași lună.
Secetele au provocat, de asemenea, daune majore, reducând producția de culturi în sudul Africii cu jumătate, iar 30 de milioane de persoane s-au confruntat cu lipsuri alimentare. Fermierii au fost nevoiți să sacrifice animale din cauza uscării pășunilor, iar scăderea producției de energie hidroelectrică a dus la întreruperi de curent pe scară largă.
„În 2024, Pământul a trăit cel mai călduros an din istorie, iar sistemele de apă din întreaga lume au suportat cele mai mari daune, provocând haos în ciclul apei”, a declarat profesorul Albert van Dijk, liderul raportului.
El a precizat că 2024 a fost un an al extremelor, dar că acest lucru nu este o excepție, ci face parte dintr-o tendință de intensificare a inundațiilor, secetelor prelungite și extreme record. Raportul avertizează asupra unor pericole și mai mari în 2025, pe măsură ce emisiile de carbon continuă să crească.
Raportul Global Water Monitor 2024 a fost realizat de o echipă internațională de cercetători din universități din Australia, Arabia Saudită, China, Germania și alte țări. Aceștia au folosit date de la mii de stații de monitorizare și sateliți pentru a evalua variabilele critice ale apei, cum ar fi precipitațiile, umiditatea solului, debitele râurilor și inundațiile.
Ei au descoperit că recordurile de precipitații sunt tot mai frecvente. De exemplu, recordurile de ploaie lunar au fost înregistrate cu 27% mai des în 2024 decât în anul 2000, iar recordurile de ploaie zilnică au fost depășite cu 52% mai des. De asemenea, recordurile de precipitații scăzute au fost stabilite cu 38% mai frecvent. „Așadar, vedem extreme mai grave atât pe partea de ploi mari, cât și pe cea de secetă”, a spus Van Dijk.
În sudul Chinei, între mai și iulie, râurile Yangtze și Pearl au inundat orașe și localități, mutând zeci de mii de oameni și provocând daune de sute de milioane de dolari la culturi. Inundațiile din Bangladesh din august, cauzate de ploile musonice, au afectat aproape 6 milioane de oameni și au distrus cel puțin un milion de tone de orez.
Între timp, în Spania, în octombrie, au căzut mai mult de 500 mm de ploaie în opt ore, provocând inundații mortale. Orașul Porto Alegre din Brazilia a fost inundat cu echivalentul a două luni de ploaie în doar trei zile, în mai, transformând drumurile în râuri.
„Evenimentele de ploaie abundentă au provocat și inundații fulgerătoare în Afganistan și Pakistan, ucigând mai mult de 1.000 de persoane”, a spus Van Dijk. Inundațiile au mutat, de asemenea, 1,5 milioane de persoane.
În Amazon, seceta a provocat incendii. „Focurile de vegetație provocate de vremea caldă și uscată au ars 52.000 km pătrați în doar luna septembrie, eliberând cantități uriașe de gaze cu efect de seră”, a spus Van Dijk. „De la secete istorice până la inundații catastrofale, aceste evenimente extreme afectează viețile, mijloacele de trai și întregi ecosisteme.”
Cercetătorii au avertizat că prognozele climatice sezoniere pentru 2025 și condițiile actuale sug că secetele ar putea să se agraveze în nordul Americii de Sud, sudul Africii și unele părți ale Asiei. Regiunile mai umede, cum ar fi Sahelul și Europa, ar putea face față unor riscuri mai mari de inundații.
„Trebuie să ne pregătim și să ne adaptăm la evenimente extreme inevitabil mai severe”, a spus Van Dijk. „Acest lucru înseamnă defese de inundații mai puternice, dezvoltarea unor sisteme agricole și de apă mai rezistente la secetă și sisteme de avertizare timpurie mai eficiente. Apa este resursa noastră cea mai importantă, iar extremele sale – atât inundațiile, cât și secetele – reprezintă unele dintre cele mai mari amenințări cu care ne confruntăm”.