Cod galben de ploi torențiale în 21 de județe. ANM a emis și un cod galben de caniculă în multe dintre ele

masini care circula prin ploaie. Avertizare de ploi emisă de meteorologi. Foto: Profimedia

Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri dimineață două avertizări cod galben de caniculă și de ploi. În câteva dintre aceste județe, avertizările vor fi în vigoare simultan.

Codul galben de caniculă este valabil în zilele de 4 și 5 august, în 17 județe și în capitală. Astfel, în sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va accentua și local va fi caniculă, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Miercuri (4 august) temperaturile maxime se vor situa între 32 și 36 de grade, iar joi (5 august) între 34 și 39 de grade. Minimele termice, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade.

Totodată, meteorologii au emis pentru intervalul 4 august, ora 12:00 – 5 august, ora 06:00, un cod galben de ploi.

În intervalul menționat, în Moldova, în cea mai mare parte a Munteniei și local la munte și în Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…45 l/mp.

ANM precizează că fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Informare meteo de ploi până pe 7 august

În plus, ANM a emis și o informare meteorologică pentru intervalul 5 august, ora 12:00 – 7 august, ora 10:00.

Astfel, în intervalul menționat, începând dinspre sud-vest, instabilitatea atmosferică va cuprinde cea mai mare parte a teritoriului.

Vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantităţile de apă vor depăși pe intervale scurte sau prin acumulare 20…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.