METEO. Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi abundente în jumătate de țară. Cod galben în 12 județe

grindina cazuta pe pamant Foto: OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

ANM a emis miercuri dimineață un cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi abundente, care intră în vigoare astăzi la or 14:00 și expiră pe 1 iulie, la ora 6:00.

Din după-amiaza zilei de miercuri (30 iunie) în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, zonele de munte, în sudul Banatului, iar în cursul nopții și în nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, transmite ANM.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

De asemenea, începând de azi de la ora 11:00 și până joi la ora 12:00 va fi în vigoare un cod meteo de instabilitate atmosferică.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.