METEO. ANM anunță cum va fi vremea în România în următoarele două săptămâni

Sursa Foto: Profimedia
  • Temperaturile se vor încadra în normalul acestei perioade, ceva mai coborâte miercuri, dar apoi se încălzește.
  • Săptămâna viitoare sunt anunțate variații termice mai ales spre sfârșitul perioadei.
  • Meteorologii anunță ploi slabe în perioada 9-11 martie și precipitații semnificative între 14-18 martie.

În Banat, până spre sfârșitul primei săptămâni, valorile termice diurne se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice perioadei, cu maxime în medie de 6 – 10 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori în data de 10 martie.

În toată această perioadă, nopţile vor fi reci, cu temperaturi negative, în medie, situate între -3 și -1 grad Celsius. Ulterior, mai ales la sfârșitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la medii ale maximelor de 12 – 15 grade Celsius și ale minimelor de 1 – 3 grade Celsius.

Spre sfârşitul intervalului de referinţă vor fi posibile variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic este estimat a fi în general apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii martie.

Precipitaţiile, mai ales ploi, vor fi pe arii restrânse şi slabe cantitativ în perioada 9-11 martie, iar probabilitatea pentru precipitații va creşte după data de 12 martie, mai importante cantitativ în intervalul 14-18 martie.

Vremea în Crișana

În Crișana, până în jurul datei de 12 martie, valorile termice diurne vor fi apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu maxime în medie de 6 – 10 grade Celsius, cu cele mai mici valori în data de 10 martie.

În acest interval, pe parcursul nopților vor fi temperaturi negative, în medie, situată între -5 și -3 grade Celsius.

Apoi, mai ales la sfârșitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la medii ale maximelor de 11 – 13 grade Celsius și ale minimelor de 1 – 3 grade Celsius.

Spre finalul celei de-a doua săptămâni vor fi posibile variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic va fi în general apropiat de cel normal pentru a doua decadă a lunii martie.

Precipitaţiile, mai ales sub formă de ploaie vor fi pe arii restrânse şi slabe cantitativ în jurul datei de 11 martie, iar probabilitatea pentru precipitații va creşte semnificativ după data de 12 martie, mai importante cantitativ în intervalul 14-18 martie.

Vremea în Transilvania

În Transilvania, în primele zile ale intervalului, până în jurul datei de 12 martie, valorile termice maxime vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu medii de 4 – 8 grade Celsius, dar cele mai scăzute valori se vor înregistra în data de 10 martie.

Pe parcursul nopților, în acest interval, vor fi valori negative în toată regiunea, cu medii situate între -7 și -4 grade Celsius.

Apoi, mai ales la sfârșitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la medii ale maximelor de 8 – 11 grade Celsius și ale minimelor de -2 – 0 grade Celsius.

Spre finalul celei de-a doua săptămâni, deși vor fi variații termice de la o zi la alta, valorile se vor menține apropiate de cele normale pentru pentru această perioadă.

Vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, slabe cantitativ, spre sfârșitul primei săptămâni. Probabilitatea pentru precipitații mai însemnate cantitativ va creşte semnificativ după data de 14 martie.

Meteo în Maramureș

În Maramureș, până spre sfârșitul primei săptămâni din interval, valorile termice maxime vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu medii de 5 – 8 grade Celsius, cu cele mai mici valori în zilele de 9 și 10 martie.

În același interval, pe parcursul nopților vor fi temperaturi negative, iar media minimelor va fi situată între -5 și -3 grade Celsius.

Apoi, mai ales la sfârșitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la medii ale maximelor de 9 – 11 grade Celsius și ale minimelor de 0 – 2 grade Celsius.

Spre finalul celei de-a doua săptămâni vor fi variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic se va menține apropiat de cel normal pentru această perioadă. Vor fi posibile precipitații mixte, slabe cantitativ, în jurul datei de 11 martie, dar probabilitatea pentru precipitații mai însemnate cantitativ va creşte semnificativ după data de 12 martie.

Meteo în Moldova

În Moldova, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme în general mai rece decât ar fi normal în această perioadă, cu medii ale temperaturilor maxime de 3 – 7 grade Celsius şi minime negative, situate între -6 și -2 grade Celsius.

Din data de 13 martie, vremea se va încălzi treptat, deteminând valori termice diurne de 8 – 13 grade Celsius şi nocturne uşor pozitive.

Ulterior, după data de 17 martie, deşi vor fi variaţii de la o zi la alta, estimările indică o probabilitate mai mare pentru un regim termic uşor peste cel climatologic specific în a doua decadă a lunii martie.

Până la jumătatea lunii martie, regimul pluviometric va fi deficitar, cu precipitaţii slabe, predominant ninsoare, doar în jurul datei de 10 martie. În cea de-a doua săptămână a intervalului de referinţă, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată, în special în perioada 17-19 martie.

Meteo în Dobrogea

În Dobrogea, intervalul de referinţă va debuta cu un regim termic diurn în general apropiat de cel climatologic specific (maxime de 5 – 8 grade Celsius, în medie), dar cu temperaturi mult mai scăzute în ziua de 10 martie (la amiază 2 – 4 grade Celsius).

În schimb, nopţile vor fi reci, cu minime preponderent negative. Creşterea de temperatură ce se va resimţi din 13 martie va determina o perioadă cu vreme mai caldă decât normal, valori diurne de 12 – 15 grade Celsius şi nocturne de 3 – 6 grade Celsius, mediat regional.

Estimările pentru ultimele zile ale intervalului indică un regim în jurul celui obişnuit în a doua decadă a lunii martie, dar cu probabilitatea unor variaţii de temperatură relativ mari de la o zi la alta.

Regimul pluviometric va fi deficitar până la mijlocul lunii martie, doar în data de 10 martie fiind de aşteptat precipitaţii locale, predominant ploi. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată.

Meteo în Muntenia

În Muntenia, până în data de 12 martie, valorile termice diurne se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice, cu maxime în medie de 6 – 9 grade Celsius, iar ziua de 10 martie va fi mult mai rece decât normal. În toată această perioadă, nopţile vor fi relativ reci, cu temperaturi negative (între -5 și -1 grad, în medie).

Ulterior, vremea se va încălzi semnificativ, temperatura aerului va ajunge la valori maxime de 12 – 15 grade Celsius, iar minimele, mediat regional, vor fi de 1 – 5 grade Celsius.

Spre sfârşitul intervalului de referinţă vor fi posibile variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic este estimat a fi în general apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii martie. Precipitaţiile (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) vor fi pe arii extinse şi local moderate cantitativ în perioada 9-10 martie, iar probabilitatea pentru precipitații va creşte din nou în intervalul 16 – 19 martie.

Meteo în Oltenia

În Oltenia, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme în general apropiată de normalul acestei perioade, cu maxime în medie de 8 – 11 grade Celsius şi minime de -3 – 0 grade Celsius (ziua de 10 martie va fi însă mult mai rece decât normal, cu 2 – 5 grade Celsius la amiază, iar în dimineaţa de 12 martie se vor înregistra între -6 și -2 grade Celsius).

Ulterior, vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la valori maxime de 12 – 15 grade Celsius, iar minimele, mediat regional, vor fi de 1 – 4 grade Celsius.

Spre sfârşitul intervalului de referinţă vor fi posibile variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic este estimat a fi în general apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii martie.

Precipitaţiile (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) vor fi pe arii extinse şi local moderate cantitativ în perioada 9-10 martie, iar probabilitatea pentru precipitații va fi din nou mai ridicată în intervalul 16-19 martie.

Vremea la munte

La munte, vremea va fi rece la începutul perioadei, când media temperaturilor maxime va fi situată între -7 și 0 grade Celsius, iar nopţile vor fi geroase, în special la altitudini mai mari.

Din data de 13 martie, vremea se va încălzi, valorile termice diurne urmând a fi situate între -1 și 6 grade Celsius, iar cele nocturne situate între -8 și -2 grade Celsius.

Sfârşitul intervalului de referinţă poate aduce variaţii importante de temperatură de la o zi la la alta, dar estimările indică o probabilitate destul de mare pentru un regim termic apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii martie.

În perioadele 9-10 şi 12-13 martie va ninge în cea mai mare parte a zonei montane. Probabilitatea pentru precipitații temporare va fi relativ ridicată şi în cea de-a doua săptămână.