Concentraţiile de gaze cu efect de seră au atins anul trecut un nivel record, iar lumea este „departe de obiectivele climatice”, a declarat luni agenţia meteorologică a ONU, conform Reuters.
Un raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale a arătat că nivelurile de dioxid de carbon au urcat la 413,2 părţi pe milion în 2020, crescând mai mult decât rata medie din ultimul deceniu, în ciuda unei scăderi temporare a emisiilor în timpul blocajelor COVID-19.
Secretarul general Petteri Taalas a declarat că ritmul actual de creştere a gazelor care captează căldura va duce la creşteri ale temperaturii „cu mult peste” obiectivul Acordului de la Paris din 2015, de 1,5 grade Celsius peste media preindustrială în acest secol.
„Ne-am îndepărtat cu mult de drumul cel bun. Trebuie să ne revizuim sistemele industriale, energetice şi de transport şi întregul nostru mod de viaţă”, a adăugat el, cerând o „creştere dramatică” a angajamentelor la conferinţa COP26 care începe duminică.
Oraşul scoţian Glasgow va fi gazda discuţiilor privind clima, care ar putea fi ultima şansă a lumii de a limita încălzirea globală la limita superioară de 1,5-2 grade Celsius stabilită în Acordul de la Paris.
Mizele pentru planetă sunt uriaşe, printre care se numără impactul asupra mijloacelor de trai din întreaga lume şi stabilitatea viitoare a sistemului financiar global.
Până în prezent, ţările bogate nu au reuşit să îşi respecte promisiunea făcută în 2009 de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an pentru finanţarea combaterii schimbărilor climatice în ţările mai sărace până în 2020.
Un sondaj realizat de Reuters în rândul economiştilor a arătat că pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris de zero emisii nete de dioxid de carbon vor fi necesare investiţii în tranziţia ecologică în valoare de 2-3% din producţia mondială în fiecare an până în 2050, cu mult mai puţin decât costul economic al inacţiunii.
La Londra, activiştii pentru climă şi-au reluat campania de blocare a drumurilor principale, perturbând traficul în districtul financiar al oraşului.