• Europa experimentează cele mai crescute temperaturi din istoria modernă.
  • Meteorologii avertizează că verile următoare vor fi și mai călduroase.
  • Roxana Bojariu, climatolog: ,,trebuie să facem o tranziție către o nouă economie”.

Europa se încinge

Schimbările climatice au scăpat de sub control. Populația lumii a avut parte de cele mai mari temperaturi înregistrate vreodată în istoria modernă.

Meteorologii avertizează că temperaturile ridicate nu se vor opri prea curând.

Guvernele lumii nu iau măsuri decât atunci când este prea târziu.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Octavian Berceanu, specialist pe politici publice de Mediu, transmite pentru ALEPH NEWS că ,,există o contradicție puternică între dorința evoluției economice și măsurile care țin de mediu și de siguranța cetățenilor care nu sunt întotdeauna cele mai populare. Ele devin populare atunci când este greu să mai reziști în fața naturii sau când presiunile exterioare pe cetățean sunt foarte foarte mari. Totuși, pe calculele făcute de oamenii de știință și pe scenariile pe care le au în vedere, Europa se va încălzi de două ori mai repede decât restul lumii”.

Climatologii susțin că trebuie să ne schimbăm actualul stil de viață

România a trecut prin 10 zile de foc, cu temperaturi de 40 de grade Celsius la umbră. Disconfortul termic este foarte accentuat.

Roxana Bojariu, climatolog, oferă pentru ALEPH NEWS o posibilă și o unică soluție în prevenirea unei catastrofe climatice globale, una ce ar presupune schimbarea stilului nostru de viață actual.

,,Pentru că avem o economie globală care are drept inimă un motor alimentat cu combustibilii fosili și este foarte greu să restructurezi toată această economie pentru a găsi alternative la combustibilii fosili, Combustibilii fosili sunt cei care determină în mare măsură această încălzire globală. Prin arderea lor produc gaze cu efect de seră în atmosferă și de la debutul epocii preindustriale avem o creștere cu peste 50% a concentrației de dioxid de carbon, la fel, metan foarte mult și oxidul de azot. Există și alte gaze care și ele contribuie. Ori toate aceste lucruri determină o reținere a cantității tot mai mare de căldură pe măsură ce concentrația gazelor cu efect de seră crește. Deci, problema e că va trebui să facem o tranziție spre o nouă economie și nu una punctuală, aici, în câteva state, ci o tranziție globală”.