• Erupțiile solare sunt ca un foc de tun, potrivit NASA. Este o explozie de lumină care ajunge pe Pământ în 8 minute de călătorie și, la rândul său, transportă particule de mare energie care interacționează cu atmosfera noastră.
  • Principalele consecințe ale acestui fenomen pe Pământ ar avea legătură cu modificarea GPS-ului prezent în telefoane, avioane sau automobile.
  • În plus, ar putea fi afectate și comunicațiile prin satelit și rețelele de internet, care sunt esențiale pentru activitatea zilnică.

Tamitha Skov, om de știință și consilier al NASA, a anunțat o posibilă furtună geomagnetică (furtună solară) care ar putea provoca perturbații în câmpul magnetic al Pământului începând de marți, 19 iulie. Ea a explicat pe contul său de Twitter în acest weekend că „utilizatorii de radioamatorism și GPS se așteaptă la întreruperi de semnal” în unele zone ale Pământului.

José Luis Quiñones (colaborator Astroland) nu exclude „daune ireversibile la transformatoarele de curent, GPS-ul ar putea să nu mai funcționeze timp de săptămâni și probleme în navigația aeriană”.

Erupțiile solare sunt ca un foc de tun, potrivit NASA. Este o explozie de lumină care ajunge pe Pământ în 8 minute de călătorie și, la rândul său, transportă particule de mare energie care interacționează cu atmosfera noastră.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Principalele consecințe ale acestui fenomen pe Pământ ar avea legătură cu modificarea GPS-ului prezent în telefoane, avioane sau automobile. În plus, ar putea fi afectate și comunicațiile prin satelit și rețelele de internet, care sunt esențiale pentru activitatea zilnică.

Nu ar fi prima dată când se întâmplă acest lucru din cauza unei furtuni solare: de fapt, pe 3 iulie, a avut loc o pană de curent radio în Atlantic din cauza unuia dintre aceste fenomene.

Institutul National Geographic (IGN) definește aceste furtuni solare ca fiind „perturbări ale câmpului magnetic al Pământului care durează de la câteva ore până la câteva zile”.

IGN explică faptul că acestea sunt provocate de „o creștere bruscă a particulelor emise în erupțiile solare care ajung în magnetosferă”.

Suprafața Soarelui nostru este un loc incredibil de fierbinte și haotic, cu cantități imense de energie care creează câmpuri magnetice.

Cum se clasifică furtunile solare

Furtunile geomagnetice sunt clasificate cu litere și numere în funcție de nivelul de pericol și de ciclul de intensitate al stelei noastre.

Furtunile G2 sunt moderate și pot provoca interferențe cu semnalele radio și pot modifica traiectoriile unor sateliți. Furtunile G3 sunt puternice, cu consecințe foarte asemănătoare cu cele ale unei furtuni G2, dar ceva mai intense.

Conform datelor lui Skov, orientarea magnetică a acestei furtuni solare este dificil de prezis. Cu toate acestea, dacă câmpul său este orientat spre sud, ar putea provoca o furtună moderată G2 sau „posibil G3″, a spus el.