• Iarna din Europa a avut extreme rar văzute de-a lungul timpului
  • Țări obișnuite cu căldura precum Grecia și Spania au fost lovite de viscole
  • În schimb, în alte țări precum România temperaturile au fost fluctuante

Viscol pe plaje, congelator în Rusia și primăvară în centrul și sudul Europei. Iar la noi se anunță 14 – 15 grade Celsius vineri. Oricum, iarna asta nu ne ia prin surprindere doar pe noi, iar oamenii de știință încearcă să afle ce se întâmplă.

Putem să mergem la schi în Grecia sau Spania. Acolo au fost furtuni de zăpadă cu care localnicii nu sunt deloc obișnuiți. Mai mult, și în friguroasa Siberia este vreme extremă. Minus 51 de grade Celsius au fost azi-noapte într-un oraș aflat la 1.500 de kilometri de Moscova. Adică a fost cu 36 de grade Celsius mai ger decât în mod normal.

Pe de altă parte, la Hamburg a fost cea mai caldă zi de iarnă din istoria orașului: 21 de grade Celsius cu plus, în condițiile în care media este patru grade. Iar la asiatici, anul nou chinezesc a început cu primăvara. China a raportat cea mai mare temperatură de februarie, 25 de grade Celsius, iar Coreea de Sud tot pe acolo.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Încălzirea globală nu este de vină, de data asta. De vină este un vârtej enorm de aer arctic care se plimbă între cei doi poli. Și este ajutat să dea termometrele peste cap de un fenomen numit Jet Stream, un curent de aer aflat la mare altitudine, care atinge viteze de peste 200 de kilometri pe oră.