• Franța se confruntă cu cele mai devastatoare incendii din ultimii ani, agravate și de o perioadă de caniculă cu temperaturi care au bătut toate recordurile.
  • Aproape 20.000 de hectare de vegetație din Franța s-au transformat în scrum.
  • 32.000 de persoane au fost evacuate din calea flăcărilor.

Franța se confruntă cu cele mai devastatoare incendii din ultimii ani, agravate și de o perioadă de caniculă cu temperaturi care au bătut toate recordurile.

Incendiile răvășesc sud-vestul țării, unde 17.000 de hectare au fost distruse. Focul a ajuns pana la ocean.

Mai multe spune Marcela Feraru, editor Alephnews în Franța.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Noaptea trecută a fost una extrem de dificilă. Cum au reusit pompierii să îi facă față?

Din declarațiile unui purtător de cuvânt, imposibil de prevăzut când sau cum se va încheia acest episod extrem de violent. Sunt mobilizați peste 1700 de pompieri, iar 32.000 de persoane care locuiesc sau se află în vacanță în zonă au fost evacuate.

Cinci campinguri au fost complet distruse de flăcări. O operațiune, fără precedent, de evacuare a animalelor, peste 1000, din parcul zoologic Arcachon a început aseară.

Prefectul de Gironde spune că situația nu este deloc stabilizată. Condițiile sunt extrem de defavorabile, temperaturile depășesc frecvent 42 de grade pe toată fațada atlantică a Franței și ieri se anunța ziua cea mai călduroasă.

Directorul serviciului departamental de incendii spune că au apărut fenomene pe care forestierii nu le-au văzut niciodată până acum: focul explodează literalmente din cauza căldurii și potențialului calorific prezent, trunchiurile arborilor se despică sub caldură.

Ministrul de interne a anunțat că un parafoc de cinci km și larg de 40 de metri este în curs de realizare cu ajutorul canaderelor pentru a stopa progresia focului, însă, între timp, s-a ridicat și vântul care bate cu 80 km/h.

Care sunt previziunile?

Din păcate, alte focuri apar peste tot, la gurile Rhonului, în Finistere sau în departamentul Landes în contextul secetei și căldurii extreme.

Focare au izbucnit și mai spre nord, în Bretania unde aseara au ars 330 de hectare de vegetatie.

Exista vreo informație privind originea incendiilor?

Un om a fost arestat în cadrul anchetei incendiilor din preajma orașului Bordeaux. Anchetatorii au spus încă de vineri că privilegiază pista criminală, însă expertize sunt deocamdată în curs.

Al doilea incendiu care face ravagii, de vinerea trecută, în sud, pare să fie consecința unui accident, în timp ce lângă Avignon, focul a pornit din cauza scânteilor pe calea ferată la trecerea unui tren de marfă.