• Zonele cel mai afectate sunt insulele din Marea Ionică, peninsula Peloponez, Grecia centrală și alte zone din estul continentului, inclusiv Attica
  • Probleme grave în insulele din Marea Ionică: drumuri pline de apă, bărci scufundate, case inundate, magazine distruse
  • Vântul a ajuns la 11 grade pe scara Beaufort

Vestul Greciei se confruntă din noaptea zilei de joi cu o furtună severă, care are caracteristicile unui uragan. Meteorologii i-au dat numele Ianós (în latină: Janus), ciclonul mediteraneean fiind numit și Medicane, potrivit cotidianului Proto Thema.

Cele mai afectate au fost Insulele Zákynthos, Kefaloniá și Ithaca. Ploile și vântul puternic au provocat dezastre și mari probleme pe toate cele trei insule: bărci scufundate, drumuri închise din cauza copacilor prăbușiți case deteriorate. Cursele feriboturilor către continent au fost întrerupte. De asemenea, școlile din opt regiuni peste care urmează să treacă Medicane au rămas închise vineri.

Potrivit directorului Serviciul Național de Meteorologie, Thodorís Kolydas, care a vorbit la postul de radio Thema, puterea vântului din Kefaloniá a ajuns la 10 grade pe scara Beaufort. Încă de la primele ore ale dimineții de vineri în multe zone au existat probleme de alimentare cu energie electrică, deoarece pilonii de alimentare sunt rupți.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII

Din cauza vremii nefavorabile, echipajele serviciului de electricitate nu se pot apropia de locurile în care există probleme. Totodată, sute de copaci și ramuri au căzut, provocând probleme la rețeaua rutieră a insulei.

În localitatea Aghía Efimía, vântul puternic, care în timpul nopții a ajuns la 11 grade pe scara Beaufort, a adus la mal trei veliere și cel puțin încă patru au fost scufundate în port.

Situația este foarte dificilă și în Ithaca. „Ciclonul mediteranean a lovit insula foarte rău. Până acum puțin timp comunicarea a fost imposibilă, întreaga insulă fiind lipsită de electricitate”, a declarat pentru Agenția de Presă Ateniană/Macedoneană, prefectul regiunii, Rodi Kratsa. Ea a precizat că nu au fost periclitate vieți umane.

În zona Fríkes din Ithaca, vânturile furtunoase au provocat apariția unui fenomen inedit, cunoscut sub numele de „cappuccino coast”, inundarea țărmului cu spumă.

„Ciclonul se mișcă impresionant de încet”, a declarat meteorologul Iannis Kallianos pentru postul de radio Thema vorbind despre „două zile dificile pentru vestul Greciei și Insulele Ionice” și referindu-se la „riscul de inundații în toate zonele prin care va trece Ianós”.

Potrivit buletinului actualizat al serviciului meteorologic, fenomene intense vor avea loc în țară până duminică.

Vineri, ploile abundente și furtunile care vor fi însoțite de vânturi foarte furtunoase, vor afecta Insulele Ionice – începând cu Lefkada și continuând spre sud până în Peloponez, Grecia Centrală și Evia. În Attica, ploile și furtunile se vor intensifica în cursul nopții și vor continua să se mențină intense până sâmbătă la prânz.

Sâmbătă vor continua să fie afectate sudul Mării Ionice, Peloponezul și partea continentală estică, fenomene similare având loc în vestul Cicladelor și în vestul Cretei.

Duminică fenomene puternice vor afecta sudul Peloponezului până dimineața devreme și Creta până după-amiaza.

Un Medicane este o furtună care se poate forma în Marea Mediterană spre sfârșitul verii, când temperatura apei este încă ridicată, fiind însoțit de vânturi puternice și precipitații.

Când ajunge pe continent își pierde intensitatea. „În Marea Mediterană era un fenomen rar. Acum, odată cu schimbările climatice, aceste fenomene vor avea loc probabil mai des”, a declarat Kostas Laguvardos, șeful agenției meteorologice grecești, la televiziunea națională ERT.