• Mai multe țări din Europa au declarat alertă meteo de cod portocaliu și roșu de ninsori
  • În Roma și Milano a fost viscol mai multe zile la rând
  • În nodrul Spaniei, stratul de zăpadă a ajuns la peste un metru în mai puțin de 24 de ore

Iarna și-a făcut prezența în vestul și sudul Europei cu ger și viscol, după ce mai multe țări din au declarat alertă meteo de cod portocaliu și chiar roșu de zăpadă.

În Italia, spre exemplu, vineri a nins ore în șir. Drumarii au făcut cu greu față stratului de zăpadă care a blocat drumurile și autostrăzile, iar pompierii au fost nevoiți să intervină cu autospeciale în nordul Calabriei și Toscana pentru a-i ajuta pe șoferii care au rămas blocați cu mașinile. Meteorologii au anunțat și zilele următoare ninsori abundente, iar valuri de viscol au avut loc și în Roma și Milano.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

O furtună de zăpadă a lovit părţi din nordul Spaniei. Stratul de omăt a ajuns la peste un metru în mai puţin de 24 de ore, temperaturile scăzând până la -12 ° C în unele zone. O alertă meteo cod portocaliu a fost declarată în nouă provincii, iar tate serviciile municipale au fost mobilizate pentru deszăpezire, informează Adevărul.

În Germania s-au produs numeroase accidente și blocaje în trafic, iar în Hautes-Pyrénées din Franța a fost înregistrat un strat de zăpadă record, de doi metri.

Și Marea Britanie a avut parte de vreme severă. Încă de la sfârșitul lunii noiembrie, au fost înregistrate furtuni cu rafale de până la 160 km/oră.

Ministerul Afacerilor Externe a avertizat sâmbătă cetățenii români care se află acum în Grecia sau își doresc să călătorească, să se aștepte la furtuni, grindină și căderi masive de zăpadă în zonele de munte din nordul țării. Fenomenele meteo ar putea afecta întreg teritoriul elen, dar și capitala Atena.

Serbia, se află și ea sub cod roșu și portocaliu pentru ninsori. Autoritățile informează cetățenii care intenționează să călătorească în Republica Serbia că pe data de 12 decembrie s-a emis o avertizare meteo pentru căderi masive de zăpadă pe întreg teritoriul. Condițiile de circulație vor fi îngreunate și există riscul de rupere a copacilor.

”Astfel, pentru regiunea Serbia de Răsărit, a fost emis un cod roşu de zăpadă, fiind aşteptate căderi de peste 30 cm în 12 ore şi rafale de vânt de peste 60 km/h. Pentru celelalte regiuni a fost emis un cod portocaliu de ninsoare şi un cod galben de vânt, stratul de zăpadă putând ajunge la peste 10 cm în 12 h. Populaţia este avertizată cu privire la îngreunarea considerabilă a circulaţiei, precum şi la riscurile de rupere a copacilor. Unele drumuri vor fi închise temporar, ca urmare a condiţiilor meteo, afectând mai ales autoturismele de mare tonaj. Starea drumurilor poate fi consultată pe harta interactivă a administraţiei locale a drumurilor (putevi-srbije.rs). Reamintim că în Republica Serbia este obligatorie echiparea autoturismelor cu cauciucuri de iarnă”, precizează MAE.