- O bucată de gheață de 110 kilometri pătrați s-a deprins de cel mai mare ghețar rămas în Arctica.
- 79N sau Nioghalvfjerdsfjorden ar putea deveni un punct important pentru procesul de deglaciație, în Groenlanda, din cauza încălzirii globale.
- Bucata de gheață era spartă din 2019, însă temperaturile din vara anului 2020 au cauzat ruptura completă.
O bucată mare de gheață, ce se întinde pe o suprafață de 110 kilometri pătrați, s-a desprins de cea mai mare platformă de gheață rămasă în Arctica, relatează BBC.
Advertisment
Ghețarul este situat în nord-estul Groenlandei, în regiunea 79N, denumită și Nioghalvfjerdsfjorden.
Oamenii de știință spun că acest lucru demonstrează cât de repede se produc schimbările climatice în Groenlanda. Doctorul Jenny Turton spune că temperaturile din această zonă au crescut cu 3 grade Celsius, din 1980 până în prezent.
Recomandări
Friedrich-Alexander, cercetător și explorator polar la Universitatea din Germania, susține că „În 2019 și în 2020 au fost înregistrate temperaturi record de vară în această regiune”.
Chiar dacă bucata de gheață era ruptă încă din 2019, temperaturile din vara anului 2020 au distrus-o complet.
„79N este foarte importantă pentru noi datorită modului în care este atașată la fișa interioară de gheață. Dacă temperaturile cresc și climatul se încălzește, așa cum ne așteptăm, această regiune va fi unul dintre cele mai importante centre de acțiune pentru deglaciație, în Groenlanda”, spune Jason Box, profesor la Institutul de Cercetare GEUS.
Partenerii noștri