• Grecia se confruntă cu cel mai puternic val de căldură din ultimele decenii, cu temperaturi de până la 45 de grade Celsius în unele regiuni.
  • Incendii puternice au izbucnit din cauza temperaturilor ridicate, iar flăcările se manifestă în apropiere de capitala Atena. Zeci de case au fost distruse și mii de oameni au fugit.
  • Incendiile se apropie și de situl arheologic din Olimpia Antică, locul de naștere al Jocurilor Olimpice.

Autoritățile din Grecia au ordonat miercuri evacuarea satelor din apropierea locului unde s-au desfășurat Jocurile Olimpice antice, vestul Peloponezului, în timp ce incendiile de vegetație au făcut ravagii în întreaga țară, distrugând suprafețe mari de pădure și clădiri.

Sute de oameni au fost nevoiți să fugă din calea flăcărilor.

Temperaturile de peste 40 de grade Celsius și vântul puternic au alimentat peste 150 de incendii în diferite zone ale Greciei în ultimele zile. De altfel, și alte zone din Turcia și ale Mediteranei au fost afectate de incendiile de vegetație.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Ducem în continuare o luptă titanică pe mai multe fronturi. Următoarele zile vor fi mai dificile”, a declarat ministrul adjunct al protecției civile, Nikos Hardalias, potrivit Reuters.

Mai multe sate au fost evacuate în apropierea sitului arheologic din vestul regiunii Peloponez, unde s-au desfășurat Jocurile Olimpice antice, iar aproximativ 160 de pompieri au luptat pentru a salva situl de o valoare uriașă.

„Facem tot ce putem pentru a salva acest loc sacru. După viețile umane, prioritatea noastră este să ne salvăm istoria”, a declarat primarul Panagiotis Antonakopoulos.

Locul, unde flacăra olimpică își începe călătoria spre orașul care va găzdui Jocurile Olimpice moderne, este una dintre cele mai populare atracții turistice din Grecia. Acesta a fost amenințat de incendii și în 2007.

În cealaltă parte a țării, bărci de salvare din largul insulei Evia, în apropiere de Atena, au preluat aproximativ 85 de persoane de pe plajă, în timp ce un incendiu a cuprins pădurile de pini din jur, umplând cerul cu un fum gros.

„A ars toată noaptea. Pădurea a fost distrusă, satele au fost arse. Ne-am lăsat în urmă casele, ne-am lăsat animalele de companie”, a declarat Christina Katsini, localnică afectată de flăcări.

Autoritățile elene au primit ajutoare din Cipru, iar pompierii din Franța și două avioane din Suedia sunt așteptate să ajungă joi, deoarece Grecia se pregătește pentru noi lupte cu focul, în zilele următoare.

Incendiile care amenințau marți casele de la periferia nordică a Atenei s-au atenuat ușor. Dar locuitorilor li s-a spus să rămână în casă, în timp ce un nor gros de fum plutea deasupra orașului umplând aerul cu particule nocive.

„Mi-am salvat animalele de companie, de aceea am rămas. Mi se face pielea de găină doar vorbind despre asta. Toate casele din jurul meu au ars, nu a mai rămas nimic”, a declarat un locuitor din Varympompi, Panagiotis, care se afla printre mașini arse și pini înnegriți.