• Luna iunie este de regulă o lună ploioasă, spun meteorologii
  • În săptămâna 14-21 iunie, temperatura medie va fi ușor mai scăzută decât cea normală pe întreg teritoriul României
  • Luni iunie foarte reci în România au mai fost în anii 1990, 1977, 1962
  • Până în 2030, specialiștii prognozează o scădere a cantităţilor lunare de precipitaţii faţă de perioada 1961-1990

Luna iunie, denumită popular Cireșar, este de regulă una ploioasă, fapt confirmat de precipitațiile și avertizările meteo din ultimele zile.

Potrivit estimărilor ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, în săptămâna 14-21 iunie, temperatura medie va fi ușor mai scăzută decât cea normală pe întreg teritoriul României. Cât despre ploi, acestea vor fi mai abundente în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Luna iunie începe cu temperaturi scăzute

Uneori, iunie începe cu temperaturi foarte scăzute, iar cel mai recent exemplu este 2020, când au fost doar +4 grade la Curtea de Argeș pe 1 iunie și +1 grad la Predeal, pe 3 iunie. În unele zone montane au fost chiar și -5 grade în stațiile cele mai înalte din Bucegi, Țarcu și Călimani.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Temperatura minimă absolută a lunii iunie în România este -12 grade C, înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 5 şi 6 iunie 1939. La Bâlea Lac au fost -8 grade.

Luni iunie foarte reci în România au mai fost în anii 1990, 1977, 1962, etc. Ȋn anul 1990, în perioada 1-3 iunie a fost înregistrată minimă absolută a lunii iunie la 46 staţii meteorologice, majoritatea sub 9 grade C, la Stâna de Vale înregistrându-se -3,8, cea mai mică maximă absolută din şirul celor 46 de valori. Cu o săptămână înainte minima nopții a fost de +11 grade.

Pe 13 iunie 1950 au fost -2,7 grade la Întorsura Buzăului, temperatura fiind extraordinară mai ales că vorbim de jumătatea lunii iunie. La Miercurea Ciuc au fost -2,2 grade pe 11 iunie 1983. Ambele sunt localități ”poli ai frigului”, obișnuite cu temperaturi mici, însă în cele mai calde zile de la mijloc de iunie pot fi minime de +13 +14 grade.

Până în 2030 se proiectează o scădere a cantităţilor lunare de precipitaţii

În condiţiile unuia din scenariile cu care lucrează Ministerul Mediului (raport), până în 2030 se proiectează o scădere a cantităţilor lunare de precipitaţii faţă de perioada 1961-1990, îndeosebi în lunile de iarnă (decembrie, februarie), o creştere în luna octombrie iar în luna iunie se proiectează o uşoară creştere la staţiile de munte şi scăderi la staţiile de deal şi câmpie.

Temperatura medie anuală creşte cu un gradient orientat spre sud-estul ţării, iar Vestul ţării va avea parte de o încălzire medie nesemnificativă între 0 şi 0.2 oC. În cazul mediilor anuale a cantităţilor de precipitaţii cumulate în 24 ore, calculate ca diferente normate, se remarcă pentru 2020-2030 valori apropiate de normal (i.e. de media climatică 1965-1975) cu uşor excedent în nord-estul extrem şi deficit în sud-est şi sud-vest.

Pentru temperatura aerului, se proiectează o răcire în timpul iernii şi verii aproape în toată ţara, mai pronunţată iarna în regiunile extracarpatice (pana la 1.5oC) şi mai scăzută în regiunile montane; vara, în sudul extrem, se proiectează o uşoară încălzire ( până la 0.2oC) în aproape toată ţara, îndeosebi în Sud.

Pentru săptămâna 28 iunie-05 iulie 2021, mediile valorilor termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.