- Iarna caldă din Antarctica, cu temperaturi cu 6 până la 10 grade Celsius, a contribuit semnificativ la stabilirea acestor recorduri de căldură.
- Fără influența schimbărilor climatice, aceste extreme de temperatură nu ar fi fost întâlnite atât de frecvent.
- Aceste vârfuri nu sunt în mod normal izolate”, a declarat Carlo Buontempo, directorul serviciului european pentru climă Copernicus.
Din cauza oceanelor care nu vor să se răcească, a unei Antarctici neobișnuit de calde și a înrăutățirii schimbărilor climatice, recordul de căldură de pe Pământ a crescut în această săptămână, duminică, apoi luni fiind cele mai fierbinți zile măsurate de oameni, potrivit Serviciului european pentru climă, scrie AP News.
Există șanse mari ca, atunci când vor sosi datele pentru ziua de marți, să fie trei zile consecutive de record global de căldură, a declarat Carlo Buontempo, directorul serviciului european pentru climă Copernicus. „Aceste vârfuri nu sunt în mod normal izolate”, a spus el.
Datele provizorii din satelit publicate miercuri de Copernicus arată că luni a fost cu 0,06 grade Celsius mai cald decât duminică, care a fost cu 0,01 grade Celsius mai cald decât precedenta cea mai fierbinte zi înregistrată, 6 iulie 2023.
În plus față de oceanele mai calde și Antarctica, vestul Statelor Unite și Canada și estul Siberiei au fost deosebit de calde în ultimele zile, a declarat Buontempo.
Potrivit lui Buontempo și a altor oameni de știință, aceasta este schimbarea climatică cauzată de om în acțiune. „Climatul se încălzește în general ca urmare a creșterii gazelor cu efect de seră”, a spus el.
Pământul a stabilit recorduri de căldură timp de 13 luni consecutive. Temperatura globală medie din ultimul an este cu peste 1,5 grade Celsius mai mare decât în perioada preindustrială, ceea ce pare să depășească limita convenită la nivel mondial pentru încălzire. Atunci când acest prag a fost stabilit în 2015, a fost menit să se aplice pe o perioadă de 20 sau 30 de ani, nu doar pe 12 luni, a spus el.
Peste 1.600 de localități din întreaga lume au egalat sau depășit recorduri de căldură în ultimele șapte zile, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA.
Oamenii de știință din domeniul climei spun că aceasta ar putea fi cea mai caldă perioadă din ultimii 120.000 de ani din cauza schimbărilor climatice provocate de om. Deși oamenii de știință nu pot fi siguri că luni a fost chiar cea mai caldă zi din această perioadă, temperaturile medii pe termen lung nu au mai fost atât de ridicate de mult înainte ca oamenii să dezvolte agricultura.
Datele preliminare ale Copernicus arată că temperatura medie globală a fost luni de 17,15 grade Celsius. Recordul anterior acestei săptămâni a fost stabilit cu doar un an în urmă. Înainte de anul trecut, precedenta zi cea mai caldă înregistrată a fost în 2016, când temperaturile medii au fost de 16,8 grade Celsius.
Iulie este, în general, cea mai caldă lună pentru întreaga planetă, a declarat Buontempo.
În timp ce anul 2024 a fost extrem de cald, ceea ce a aruncat această săptămână într-un teritoriu nou a fost o iarnă antarctică mai caldă decât de obicei, cu temperaturi cu 6 până la 10 grade Celsius mai ridicate decât în mod normal, a spus Buontempo. Același lucru s-a întâmplat și anul trecut pe continentul sudic, când recordul a fost stabilit la începutul lunii iulie.
Dacă nu ar fi fost Antarctica, este probabil că recordul nu ar fi fost doborât, a spus Buontempo.
Fără schimbările climatice provocate de om, oamenii de știință spun că recordurile extreme de temperatură nu ar fi depășite la fel de frecvent ca în ultimii ani.