• Imediat după valul de căldură s-au instalat condiții mai răcoroase, dar Met Office spune că Marea Britanie va trebui să se adapteze la fenomene extreme în viitor.
  • Met Office a vorbit despre perioada istorică pentru vreme și climă într-o declarație publicată miercuri.
  • Condițiile extraordinare au fost aduse din sud-vestul Europei, unde continuă o perioadă intensă de vreme caldă.

Schimbările climatice ar putea face ca valurile de căldură cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius să devină un eveniment obișnuit, au declarat experții Met Office. Marea Britanie a înregistrat pentru prima dată temperaturi de peste 40C în timpul vremii extreme din această săptămână, care a provocat incendii de vegetație în unele părți ale Angliei.

Met Office a vorbit despre perioada istorică pentru vreme și climă într-o declarație publicată miercuri. Șeful departamentului de știință al serviciului a avertizat cum temperaturile care depășesc 40 de grade în Marea Britanie ar putea apărea la fel de frecvent ca la fiecare trei ani până la sfârșitul secolului.

Valul de căldură a stabilit un nou record pentru cea mai ridicată temperatură din Scoția deoarece Floors Castle, în Scottish Borders, a atins 35,1C. Între timp, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Anglia a fost înregistrată la Coningsby, cu o temperatură de 40,3 C, iar în Țara Galilor, un nou record a fost stabilit la Hawarden, care a atins 37,1 C.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Condițiile extraordinare au fost aduse din sud-vestul Europei, unde continuă o perioadă intensă de vreme caldă. Cel puțin pentru moment, vremea din Marea Britanie este din nou dominată de influența Atlanticului. Cu toate acestea, Met Office a tras un semnal de alarmă cu privire la anii care vor urma.

Schimbările climatice au cauzat valul de căldură. Când s-ar putea întâmpla din nou?

Imediat după valul de căldură s-au instalat condiții mai răcoroase, dar Met Office spune că Marea Britanie va trebui să se adapteze la fenomene extreme în viitor. Profesorul Stephen Belcher, cercetător șef al Met Office, a declarat că schimbările climatice provocate de oameni au fost aproape sigur cauza căldurii extreme.

Acesta a declarat: Temperaturile extreme cu care ne-am confruntat în Marea Britanie sunt fără precedent în istoria înregistrată. Într-o climă neafectată de influența umană, modelarea climatică arată că este practic imposibil ca temperaturile din Marea Britanie să atingă 40C. Schimbările climatice, determinate predominant de acumularea de gaze cu efect de seră în atmosferă, au încălzit clima medie cu peste 1 C. Astfel, atunci când vedem că modelele de circulație atmosferică conspiră cu încălzirea de fond, ne confruntăm cu condiții și mai calde.

El a continuat: În cadrul unui scenariu cu emisii foarte ridicate, am putea vedea temperaturi care să depășească 40 de grade la fiecare trei ani până la sfârșitul secolului în Regatul Unit. Reducerea emisiilor de dioxid de carbon va contribui la reducerea frecvenței, dar vom continua să asistăm la unele cazuri de temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius, iar Regatul Unit va trebui să se adapteze la aceste evenimente extreme.