METEO. ANM a emis mai multe avertizări, inclusiv un cod galben de ninsori, valabile până luni

Sursa foto: Mediafax

 ANM a emis avertizări, inclusiv un cod galben, de ninsori şi intensificări ale vântului, valabile până luni, 28 decembrie.

În intervalul de valabilitate 26 decembrie, ora 10:00 – 28 decembrie, ora 10:00, la munte vor predomina ninsorile, în special la altitudini de peste 1500 m şi se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Pe parcursul zilei de duminică (27 decembrie) şi în noaptea de duminică spre luni (27/28 decembrie) vântul va avea intensificări, în special pe creste, unde rafalele vor depăşi 80…90 km/h şi va fi viscol.

În jumătatea de sud a ţării temporar vor fi precipitaţii în general moderate cantitativ, local se vor depăşi 15…25 l/mp şi izolat 30 l/mp. Acestea vor fi predominant sub formă de ploaie, exceptând seara de sâmbătă (26 decembrie) şi noaptea de sâmbătă spre duminică (26/27 decembrie), când în sudul Banatului, al Transilvaniei şi al Moldovei şi pe alocuri în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, vor fi mai ales ninsori şi lapoviţă.

Începând din cursul zilei de duminică (27 decembrie), vântul se va intensifica treptat şi în restul teritoriului, iar local mai ales în Oltenia, Muntenia şi Transilvania va atinge la rafală viteze în general de 50…55 km/h.

În zona montană pe spaţii restrânse este posibil să se formeze polei sau gheţuş.

Codul Galben este valabil în intervalul 27 decembrie, ora 06:00 – 28 decembrie, ora 10:00 şi priveşte intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ şi viscol în Carpaţii Meridionali şi de Curbură – în special la peste 1700 m, în Munţii Banatului, zona joasă a jud. Caraş-Severin. În intervalul menţionat, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, în special la altitudini de peste 1700 m, va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent. Vântul va sufla tare, cu rafale
în general de 80…90 km/h, iar pe creste peste 100…120 km/h, viscolind puternic ninsoarea şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii.

Intensificări ale vântului se vor semnala temporar şi în Munţii Banatului şi în zona joasă a judeţului Caraş-Severin, unde vor fi viteze la rafală ce vor depăşi 70…90 km/h, iar precipitaţiile vor fi mixte.

În zilele de luni (28 decembrie) şi marţi (29 decembrie) vântul va continua să fie tare la munte, mai ales în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, unde va spulbera zăpada.