METEO. ANM a emis un Cod Galben de ninsori și viscol valabil în 16 județe. Vânt și frig în aproape toată țara

Meteo ninsori Sursa foto: Mediafax Foto

Meteorologii au emis, vineri, o atenţionare cod galben de ninsori şi viscol pentru zona montană din Carpaţii Meridionali şi Orientali. În restul regiunilor, vremea se răceşte, sunt anunţate ploi şi vânt.

Codul galben care vizează Carpaţii Meridionali şi Orientali intră în vigoare sâmbătă, la ora 18.00, şi este valabil până luni, la ora 10.00. Avertizaea vizează judeţele Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ, Mureş, Harghita, Bacău, Covasna, Braşov, Vrancea, Buzău, Prahova, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj şi Hunedoara.

Potrivit meteorologilor, în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, la altitudini în general de peste 1.500 de metri, va ninge, local moderat cantitativ, iar vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 70 – 80 km/h, ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată şi vizibilitatea redusă sub 100 de metri.

În restul regiunilor ţării, meteorologii anunţă că vor fi ploi moderate cantitativ, instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului şi răcire accentuată. Atenţionarea meteorologică a intrat în vigoare vineri, la ora 13.00, şi este valabilă până luni, la ora 10.00.

În intervalul menţionat, vor fi perioade în care va ploua în toate regiunile. Vor fi mai ales averse, iar în sudul şi sud-estul ţării în după-amiaza şi în seara zilei de vineri vor fi însoţite de frecvente descărcări electrice şi izolat va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20 – 25 l/mp, mai ales în sud, sud-est, centru şi în zona montană.

La munte, începând de sâmbătă, îndeosebi la altitudini de peste 1.500 de metri, vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare şi se va depune strat de zăpadă. Pe arii restrânse în Maramureş, în Transilvania, cu precădere în noaptea de duminică spre luni , temporar se vor semnala precipitaţii mixte.

Vântul va avea intensificări, local şi temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, iar în zona montană înaltă, mai ales a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, cu peste 70…80 km/h şi zăpada va fi spulberată.

Vremea se va răci accentuat, vineri (02 aprilie) în vestul, centrul şi nordul ţării, iar sâmbătă (03 aprilie) şi în sud şi sud-est, devenind deosebit de rece pentru această dată, la sfârşitul săptămânii, în cea mai mare parte a ţării.