METEO. ANM a emis un nou cod portocaliu, valabil pentru majoritatea județelor

fulgere intr-un oras din romania Foto: Mediafax
  • Asociația Națională de Meteorologie a emis un nou cod portocaliu astăzi, valabil pentru majoritatea județelor țării
  • Codul portocaliu atenționează cu privire la vijelii puternice, grindină și ploi abundente
  • De asemenea, ANM a emis și un cod galben, valabil pentru partea central-vestică a țării

Asociația Națională de Meteorologie a emis un nou cod portocaliu astăzi, valabil pentru majoritatea județelor țării.

Codul portocaliu atenționează cu privire la vijelii puternice, grindină și ploi abundente. Acesta va intra în vigoare astăzi la ora 14:00 și este valabil până vineri, 2 iulie, ora 06:00.

„Din după-amiaza zilei de joi (1 iulie) în Moldova, local în Maramureș, Transilvania și la munte, iar spre seară și noaptea și în Muntenia și cea mai mare parte a Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp”, informează ANM.

De asemenea, Asociația Națională de Meteorologie a emis și un cod galben valabil pentru partea central-vestică a țării, intrat în vigoare de astăzi de la ora 10:00, valabil 24 de ore.

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp. Local în regiunile extracarpatice, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, notează ANM.