METEO: Avertizare de Cod galben de viscol pentru 26 de județe până miercuri seară

Cod galben de viscol Sursa: Mediafax Foto. Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM
  • Ninsori, ploi și lapoviță sunt anunțate pentru toată țara.
  • În Transilvania și Moldova se va forma polei pe arii restrânse.
  • În zona montană și submontană se va forma un strat de zăpadă consistent.

Luni, meteorologii au emis o informare de ploi, ninsori şi lapoviţă pentru toată ţara. Se vor înregistra între 15 şi 40 de litri pe metru pătrat, iar 26 de judeţe vor fi sub avertizare Cod galben de viscol până miercuri seara. Informarea meteo intră în vigoare luni la ora 22.00 şi durează până miercuri la ora 18.00.

Aria precipitațiilor se va extinde dinspre sud-vest și va cuprinde toate regiunile. Se vor acumula cantități ce vor depăși 15-20 l/mp și pe arii restrânse, în special în jumătatea de sud-est, 30-40 l/mp. În zonele de deal și de munte și local în centrul, nordul și nord-estul țării vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare și lapoviță, iar în regiunile sudice și sud-estice vor predomina ploile. Se va forma polei pe arii restrânse în Transilvania și Moldova.

Începând din a doua parte a zilei de marți, 7 decembrie, vântul se va intensifica în est, sud-est, în extremitatea de sud-vest și temporar în zona montană înaltă, în general cu viteze de 45-55 km/h. Din dimineața zilei de miercuri, 8 decembrie, aria precipitațiilor se va restrânge spre regiunile estice și sud-estice.

Se va depune strat de zăpadă pe alocuri consistent, îndeosebi în zona montană şi submontană. În zona montană înaltă, iar pe arii restrânse şi în Moldova, vor fi intensificări ale vântului, cu viteze de 45-55 km/h, viscolind ninsoarea.

Judeţele vizate sunt Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Caraş Severin, Hunedoara , Botoşani, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Buzău.