- Lipsa zăpezii pe Muntele Fuji este în concordanță cu previziunile experților climatici privind efectele încălzirii globale.
- Japonia a avut cea mai caldă vară înregistrată vreodată, iar temperaturile ridicate au continuat și în septembrie.
- Este cea mai lungă perioadă de așteptare pentru un strat de zăpadă de când au început înregistrările acum 130 de ani.
Muntele Fuji este în continuare fără zăpadă, aceasta fiind cea mai recentă perioadă din an în care muntele a rămas fără zăpadă de la începutul înregistrărilor, acum 130 de ani, conform BBC.
Advertisment
Vârfurile celui mai înalt munte din Japonia primesc de obicei un strop de zăpadă până la începutul lunii octombrie, însă vremea neobișnuit de caldă a făcut ca până în acest an să nu se înregistreze nicio ninsoare. În 2023, zăpada a fost văzută pentru prima dată pe vârf pe 5 octombrie, potrivit agenției de presă AFP.
Japonia a avut în acest an cea mai caldă vară înregistrată vreodată, temperaturile între iunie și august fiind cu 1,76C (3,1F) mai ridicate decât media.
Recomandări
În septembrie, temperaturile au continuat să fie mai ridicate decât se preconiza, deoarece poziția mai nordică a curentului jet subtropical a permis un flux de aer mai cald dinspre sud deasupra Japoniei. Un jet stream este un curent rapid de aer care circulă în jurul planetei. Acesta apare atunci când aerul mai cald din sud întâlnește aerul mai rece din nord.
Aproape 1.500 de zone au avut, luna trecută, ceea ce Societatea Meteorologică Japoneză a clasificat drept zile „extrem de fierbinți” – când temperaturile ating sau depășesc 35C (95F). Pentru ca ploaia să se transforme în zăpadă, temperatura trebuie să fie în jur de zero grade. În octombrie, căldura a scăzut ușor, dar a fost în continuare o lună mai caldă decât media.
Cu toate acestea, apropierea lunii noiembrie fără zăpadă marchează cea mai lungă perioadă de așteptare din an pentru un strat de zăpadă pe vârf de când au fost colectate primele date în 1894.
Recordul precedent de 26 octombrie a mai fost înregistrat de două ori, în 1955 și în 2016, a declarat pentru AFP Yutaka Katsuta, meteorolog la Biroul local de meteorologie Kofu.
Deși un singur eveniment nu poate fi atribuit în mod automat schimbărilor climatice, lipsa de zăpadă observată pe Muntele Fuji este în concordanță cu previziunile experților climatici într-o lume în curs de încălzire.
Muntele Fuji, situat la sud-vest de Tokyo, este cel mai înalt munte al Japoniei, cu o înălțime de 3.776 m. Vulcanul, care a erupt ultima dată în urmă cu puțin peste 300 de ani, este vizibil din capitala japoneză în zilele senine. Vulcanul ocupă un loc proeminent în operele de artă japoneze istorice, inclusiv în tipărituri pe lemn.
Anul trecut, mai mult de 220.000 de persoane au urcat pe vârf între iulie și septembrie.
Citește și
- Cel puțin 63 persoane au murit în Spania în urma inundațiilor care au lovit mai multe zone din sud-estul țării
- Campania Trump e zguduită de gluma rasistă despre Puerto Rico și comunitatea latino se mobilizează. Trump: „Nu-l cunosc, cineva l-a pus acolo”
- Un atac aerian israelian a dus la moartea și dispariția a 93 de persoane. Statele Unite au calificat incidentul drept „oribil”
Partenerii noștri