• Institutul Norvegian de Meteorologie a anunţat că în regiune artică s-au înregistrat aproape 22 de grade Celsius
  • În mod normal în această perioadă în Arhipelagul Norvegian Svalbard sunt între 5 şi 8 grade Celsius
  • Avem de-a face cu fenomene care sunt influenţate de încălzirea globală, spune climatologul Roxana Bojariu

Natura îţi atrage încă o dată atenţia şi cere să o protejezi!  Avem de-a face cu un nou episod în care se înregistrează temperaturi mari în zona arctică. În arhipeleagul norvegian Svalbard s-au înregistrat peste 22 de grade Celsius, cea mai mare temperatură din ultimii 44 de ani. În mod normal acolo nu ar trebui să avem mai mult de 5-8 grade Celsius în luna iulie. Din păcate nu este un eveniment unic, spun specialiştii climatologi. În ianuarie am avut tot în Norvegia la latitudini înalte o temperatură de 19 grade Celsius, iar de curând în luna iunie, în estul Siberiei s-au înregistrat 38 de grade Celsius.

Toate aceste anomalii climatice prevestesc încălzirea globală şi îţi cer să nu mai poluezi aerul, să nu defrişezi pădurile şi să colectezi deşeurile selectiv.

ROXANA BOJARIU, climatolog, doctor în fizica globului: „Avem de-a face cu fenomene care sunt influenţate de încălzirea globală. Sunt multe indicii că ce se întâmplă în Artica acum şi care se va amplifica în viitor, această încălzire, determină în zona latitudinilor medii, deci şi în România o creştere a frecvenţei unor fenomene extreme, cum ar fi valurile de căldură, dar şi aceste instabilităţi foarte puternice care se exprimă prin furtuni cu cantităţi mari de precipitaţii în timp scurt, cu intensificări puternice de vânt, cu episoade de grindină, uneori şi cu generarea de tornade.“

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

NARCIS MAIOR, şef serviciu prognoza vremii Cluj: „Noi am putea face ceva să împiedicăm sau să încetinim aceste fenomene? Având în vedere că unii consideră că factorul antropic este de peste 50% atunci da, putem face. Prin faptul că facem economisiri la apă, că facem tăieri de pădure pentru strictă necesitate, până şi la reciclat. Antropic se poate face mult.