- O „minge de plasmă solară” se îndreaptă spre Pământ și, printre altele, ar putea cauza fluctuații în rețeaua electrică.
- NASA a avertizat omenirea că o explozie solară poate cauza probleme modului de viață obișnuit în data de 14 aprilie 2022, după ce rămășițele unei pete solare au explodat în 11 aprilie.
- Fluxul geomagnetic declanșat va lovi planeta noastră cu o viteză de 1,8 milioane de kilometri pe oră.
Oamenii de știință au observat în 11 aprilie explozia unei rămășițe a unei pete solare, fapt care a trimis un flux geomagnetic spre Pământ cu o viteză de 1.8 milioane de kilometri pe oră, anunță Express.
„Mingea de plasmă solară”, așa cum este numită de oamenii de știință, ar putea avea impacturi minore asupra operațiunilor sateliților și ar putea provoca fluctuații slabe în rețeaua electrică. De altfel, semnalul radio și GPS sunt cele mai vulnerabile în această situație. „Furtuna solară va lovi Planeta în mod direct”, au transmis cei de la NASA.
Potrivit Express UK, Centrul de predicție a vremii spațiale al SUA (SWPC) are cinci gradații diferite pentru furtunile solare, G1 fiind „minoră”, iar G5 „extremă”. Făcând referire la furtuna solară din 14 aprilie, NASA o consideră din categoria G2.
În urmă cu o săptămână, o altă furtună din categoria G3 a lovit Pământul. Oamenii de știință au avertizat că și cea mai mică furtună solară poate avea efecte nedorite, insistând asupra faptului că planeta noastră nu este pregătită pentru o eventuală furtună din categoria G5.
Reprezentanții SWPC se așteaptă ca această furtună să aibă un impact minor asupra planetei, deși există temeri și anumite persoane vorbesc despre un potențial „blackout” la nivel planetar.
Conform specialiștilor de la Agenția americană națională oceanică și atmosferică (NOAA), fluxul geomagnetic va lovi Pământul cu 1,8 milioane de kilometri pe oră.
Cea mai mare furtună solară din istoria observațiilor solare, denumită Evenimentul Carrington, a avut loc în 1859, în timpul celui de-al 10-lea ciclu solar. În istoria recentă, ultima mare furtună solară s-a produs în 1960, atunci când a avut loc și o perturbare radio pe scară largă.