ONU: Creșterea temperaturilor din luna august ar trebui să declanșeze o „alertă roșie” la nivel mondial

Creșterea temperaturilor ar trebui să declanșeze o „alertă roșie” la nivel mondial, a declarat miercuri (4 septembrie) șeful Agenției Națiunilor Unite pentru vreme și climă, după ce indicii de căldură la nivel mondial au depășit din nou recordurile în luna august, scrie CNA.

Pentru al doilea an consecutiv, în luna august s-au înregistrat temperaturi medii record la nivel mondial, arată datele preliminare ale monitorului climatic al UE consultate de AFP.

Și Australia, Japonia, unele părți ale Chinei și Norvegia au înregistrat cea mai caldă lună august din istorie, potrivit agențiilor meteorologice. „Este clar că temperaturile cresc … peste ceea ce ne-am dori”, a declarat Celeste Saulo, șeful Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

„Și asta pentru că măsurile luate nu sunt suficiente”.

Deși temperatura medie globală exactă pentru luna august 2024 nu este încă cunoscută, Serviciul Copernicus al UE privind schimbările climatice (C3S) a stabilit că aceasta va fi peste recordul de 16,82 grade Celsius măsurat în luna august a anului trecut.

„Pragurile sunt mereu depășite”, a declarat Saulo, vorbind în Singapore la un forum regional privind clima al serviciilor meteorologice locale.

Saulo a solicitat, de asemenea, o mai bună monitorizare și sprijin pentru agențiile meteorologice, adăugând că „avem nevoie de mai multe resurse”.

Forumul are loc la câteva zile după ce OMM a publicat cea mai recentă evaluare a impactului schimbărilor climatice în Asia și Pacific, avertizând că creșterea nivelului mării este peste medie în multe zone.

Potrivit C3S, luna august record continuă o serie de 15 luni aproape neîntreruptă, în care fiecare lună și-a eclipsat propriul record de temperatură pentru perioada respectivă a anului.

Forumul climatic a anunțat, de asemenea, desemnarea Singapore drept gazdă a Centrului meteorologic regional specializat al OMM pentru previziunile privind poluarea cu fum și incendii de vegetație (RSMC-VFSP).

Exit mobile version