Organizația Meteorologică a epuizat lista de nume pentru furtuni

  • Bazinul Oceanului Atlantic înregistrează un număr record de uragane
  • Organizația Meteorologică a epuizat lista de 21 de nume permise pentru furtuni
  • Furtunile primesc nume pentru a fi identificate mai ușor în mesajele de avertizare

Furtunile tropicale formate în Oceanul Atlantic ar putea rămâne fără nume. Numărul lor a fost prea mare în acest an, iar Organizaţia Meteorologică Mondială aproape a epuizat lista de 21 de nume permise. OMM ar putea trece la literele alfabetului grecesc – Alpha, Beta, Gamma, Delta și așa mai departe.

Centrul pentru Uragane din SUA a avertizat că cinci cicloane există deasupra bazinului atlantic, un record după anul 1971. Sezonul furtunilor tropicale se încheie la 30 noimebrie.

Furtunile primesc nume pentru a fi identificate mai ușor în mesajele de avertizare. Experții au decis că e mult mai ușor de reținut față de vechiul mod de identificare, după latitudine și longitudine.

Încă din 1953, furtunile tropicale din Atlantic au primit o denumire conform unor liste stabilite de Centrul pentru Uragane din Statele Unite. Până în 1979, furtunile puteau primi doar prenume feminine. Ulterior au fost introduse și cele masculine, iar acum alternează. Trebuie să existe un echilibru între numele franceze, spaniole, olandeze şi britanice.

În cazul în care un ciclon este deosebit de mortal sau de devastator, numele său este eliminat de pe liste şi înlocuit cu altul. Acesta a fost cazul furtunilor distrugătoare Irma, Maria, Katrina sau Mitch.