- În ultimele 24 de ore, din cauza precipitațiilor abundente, 25 de case, 346 de curți, 73 de beciuri și subsoluri au fost inundate.
- De asemenea, 11 străzi din 16 județe ale țării au fost inundate, au anunțat, vineri dimineață, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
- Hidrologii au emis avertizări cod roșu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş şi Caraş.
UPDATE Comunicatul Ministerului Mediului: viitură istorică pe râul Timiș
Pe râul Timiș, s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depășit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005. În acest moment, cotele sunt în scădere.
Advertisment
În cursul dimineții (ora 9.00), nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 2,5 km în aval de localitatea Lugoj. În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aprox.100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități.
Preventiv au fost evacuate obiectivele socio-economice din zonă (două ferme). Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj. Nu există riscul inundării zonelor locuite situate în aval.
Recomandări
Echipele Apele Române Banat intervin cu materiale și utilaje (3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare, circa 70 de persoane, 2 motopompe în zona Pogăniș și Nădrag) pe sectorul Șag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia. Echipele de intervenție asigură tranzitarea în condiții de siguranță a viiturii formate pe râul Timiș.
11 străzi, 25 de case, 346 de curți, 73 de beciuri și subsoluri din 16 județe ale țării au fost inundate în ultimele 24 de ore
Au fost suplimentate echipajele din județele Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara cu pompieri din turele libere pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților și autorităților, în contextul valabilității avertizărilor hidrologice cod roșu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş şi Caraş,
Cele 19 motopompe de mică și mare capacitate (13 trimise în sprijin în Caraș-Severin și 6 în Timiș) au fost mobilizate din judeţele Dolj, Mehedinți, Teleorman și Olt, în care nu s-au înregistrat situaţii de urgenţă grave cauzate de vremea nefavorabilă.
„O situație deosebită s-a produs în localitatea Fârdea, județul Timiș, de unde au fost evacuate 8 persoane suprinse de creșterea rapidă a nivelului apei. Un alt caz similar a avut localitatea Oțelu Roșu, județul Caraș-Severin, unde 20 de persoane, printre care și 12 copii, izolate de viitură în 2 locuințe, au fost evacuate din zona de pericol pe cale aeriană. De asemenea, la nivelul județului Caraș-Severin, din 5 localități sau mai evacuat/autoevacuat din cauza viiturilor 50 de persoane”, anunță IGSU.
De asemenea, în județul Caraș-Severin, în localitățile Obreja și Ciuta, din cauza riscului de rupere a digului de protecție pe râul Bistra au fost luate măsuri pentru posibila evacuare a aproximativ 500 de persoane.
Până la acest moment, evoluția situației nu a impus luarea măsurii de evacuare, dar echipaje de intervenție lucrează, la ora transmiterii știrii, la consolidarea și supraînălțarea digului care protejează localitățile.
Mesaje de avertizare Ro-Alert
În ultimele 24 de ore au fost emise 11 mesaje prin sistemul Ro-Alert la nivelul a 10 județe, respectiv Argeș, Arad, Călărași, Caraș-Severin, Harghita, Mureș, Satu-Mare, Suceava și Timișoara.
Din cauza inundațiilor, traficul rutier este oprit pe un drum național (DN 58 – Caraș-Severin), trei drumuri județene (DJ 131A, DJ 137, DJ 137A -Harghita) și a fost temporar afectat pe nouă drumuri naționale (DN 57, DN 6, DN 68 din Caraș-Severin, DN 1R – Cluj, DN 74, din Hunedoara, DN 22D din Tulcea, DN 17B din Neamț, DN 16, din Mureș și DN 1F din Cluj) și trei drumuri județene (DJ 106, DJ 106A din Sibiu și DJ 242 din Galați).
La ora transmiterii știrii, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, se intervine în județele Caraș-Severin și Cluj pentru evacuarea apei din curți și locuințe, precum și pentru consolidarea unui dig de protecție.
- Care sunt orașele cele mai bune de locuit? Sibiu, Brașov și Arad se află în top
- România se adâncește în criza politică în timp ce negocierile noului guvern continuă fără consens. Ion Cristoiu: „Am votat degeaba”
- Zelenski afirmă că aderarea Ucrainei la NATO este „realizabilă”: „Luptăm pentru această decizie la toate nivelurile necesare”
- Marcel Ciolacu spune că partidele pro-europene au reuşit să formeze o coaliţie în Parlament. Conducerea PSD se reuneşte duminică seara
- Unde mergi în Paris să te distrezi? Pâna în 8 ianuarie, Grand Palais găzduieste un patinoar uriaș de 3.000 m²
Partenerii noștri