Primul cod portocaliu de caniculă din acest an, urmat de un cod galben. Zonele în care temperaturile vor ajunge la 39 de grade Celsius

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, prima avertizare Cod Portocaliu de caniculă din acest an. Meteorologii anunță un val de căldură și disconfort termic accentuat.

Codul Portocaliu este valabil miercuri și vizează județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare

„În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfortul termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade Celsius, iar în cursul nopții nu vor coborî, în general, sub 22…25 de grade Celsius”, potrivit sursei citate.

Potrivit sursei citate, joi și vineri (24 și 25 iunie), disconfortul termic se va accentua și în Oltenia, Maramureș și cea mai mare parte a Transilvaniei.

Sursa: ANM

Cod galben de caniculă timp de trei zile

Avertizarea cod portocaliu este urmată de un cod galben de caniculă.

Astfel, în zilele de 23, 24 și 25 iunie, toată țara va fi vizată de un val de căldură, caniculă și disconfort termic.

În intervalul menționat valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, iar joi și vineri (24 și 25 iunie) în toate regiunile. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopți tropicale).

ANM precizează că, îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, la deal și la munte, mai ales după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.