Prognoza meteo: Urmează patru zile de caniculă, cu temperaturi de 41 de grade Celsius. ANM a emis și cod portocaliu de furtuni

Doua tinere discuta langa fantanile din Piata Unirii, intr-o zi caniculara, in Bucuresti, sambata, 4 iulie 2020. ANM a emis o nouă prognoză meteo. Foto: HEPTA
  • Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni dimineață, coduri portocaliu și galben de caniculă, care vor fi valabile în următoarele patru zile.
  • Totodată, meteorologii au emis și coduri portocaliu și galben de furtuni.

ANM precizează că valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Cod portocaliu de căldură

Luni (2 august) în Muntenia, cea mai mare parte a Olteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge 41 de grade.

Coduri portocaliu și galben de vijelii și ploi

Totodată, ANM a emis pentru astăzi coduri portocaliu de vijelii puternice, grindină, averse torențiale și galben de instabiltate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în Transilvania, nordul Munteniei și al Dobrogei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

În Moldova vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp.

ANM precizează că fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala izolat și în restul teritoriului.

Cod galben de caniculă în primele zile din luna august

Apoi, începând de marți dimineață și până joi, 5 august, va fi în vigoare un cod galben de caniculă în sudul țării.

Local în sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va menține ridicat și pe arii restrânse va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, iar minimele, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade.