• Impactul dăunător al omenirii asupra climei este o „constatare”, afirmă oamenii de știință ai ONU în cel mai amplu raport din istorie cu privire la schimbările climatice, publicat luni.
  • Potrivit Organizației, este „cod roșu pentru umanitate”, iar în următorii ani vom fi martorii unor fenomene meteo extreme „fără precedent în istorie”.

Impactul dăunător al omenirii asupra climei este o „constatare”, afirmă oamenii de știință ai Organizației Națiunilor Unite, într-un studiu de referință, cel mai amplu de până acum cu privire la schimbările climatice.

Potrivit raportului, emisiile continue de gaze care provoacă încălzirea ar putea duce la depășirea unei limite cheie de temperatură în doar un deceniu.

Autorii arată că o creștere a nivelului mării de aproape 2 metri până la sfârșitul acestui secol „nu poate fi exclusă”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Există însă o nouă speranță că reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea stabiliza creșterea temperaturilor.

Această evaluare sobră a Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC) este prezentată într-un document de 42 de pagini, cunoscut sub numele de „Rezumat pentru factorii de decizie politică”.

Acest raport este primul dintr-o serie care vor fi publicate în lunile următoare și reprezintă prima revizuire majoră a științei schimbărilor climatice din 2013 încoace.

Publicarea sa are loc cu mai puțin de trei luni înainte de un summit important privind clima, cunoscut sub numele de COP26, care va avea loc la Glasgow.

„Raportul de astăzi al Grupului de lucru 1 al IPCC este un cod roșu pentru omenire”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

„Dacă ne unim forțele acum, putem evita o catastrofă climatică. Dar, după cum arată clar raportul de astăzi, nu mai este timp pentru amânare și nu mai este loc pentru scuze. Contez pe liderii guvernamentali și pe toate părțile interesate pentru a se asigura că COP26 este un succes”, a adăugat el.

Principalele idei din raportul Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC)

  • În deceniul 2011-2020, temperatura globală la suprafață a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare decât în perioada 1850-1900.
  • Ultimii cinci ani au fost cei mai fierbinți din 1850 încoace.
  • Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat față de 1901-1971.
  • Influența umană este „foarte probabil” (90%) principala cauză a retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii ghețarilor arctici.
  • Este „aproape sigur” că fenomenele extreme de căldură, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce fenomenele de frig au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe.

Expert: În termeni sportivi, planeta a fost „dopată”

Profesorul Ed Hawkins, de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, și unul dintre autorii raportului, spune că nu poate fi mai clar în această privință.

„Este o declarație de fapt, nu putem fi mai siguri; este fără echivoc și incontestabil că oamenii încălzesc planeta”, a spus el.

Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, a declarat: „Folosind termeni sportivi, am putea spune că atmosfera a fost expusă la dopaj, ceea ce înseamnă că am început să observăm extreme mai des decât înainte”.

Autorii spun că din 1970, temperaturile de la suprafața globului au crescut mai repede decât în orice altă perioadă de 50 de ani din ultimii 2.000 de ani.

Această încălzire „afectează deja multe fenomene meteorologice și climatice extreme în fiecare regiune de pe glob”.

Fie că este vorba de valuri de căldură precum cele care au avut loc recent în Grecia și în vestul Americii de Nord, fie de inundații precum cele din Germania și China, „atribuirea lor la influența umană s-a întărit” în ultimul deceniu.