România, lovită de un ciclon format în Marea Neagră. Ce fenomene extreme va aduce

  • Ciclonul va determina ploi abundente în jumătatea de est a țării.
  • Meteorologii anunță că vântul va bate şi cu 90 de kilometri pe oră.
  • Cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…80 l/mp.

Un ciclon format în Marea Neagră va continua să influențeze vremea din țara noastră până duminică. Acesta va determina ploi abundente în jumătatea de est a țării, dar cu precădere în estul Munteniei, sudul Moldovei și zona montană aferentă, unde cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…80 l/mp.

Robert Manta, corespondent Meteo Aleph News: „Termenul de ciclon este puțin cam dur și poate crea panică pentru că ne duce cu gândul la cicloni tropicali, la uragane. În zona țării noastre nu se pune problema de astfel de cicloni, ci de cicloni extratropicali care favorizează formarea unor fenomene normale. Ciclonul nu este decât un mod imaginar de a reprezenta pe hartă presiunea atmosferică. Fără acest ciclon, această formă de presiune atmosferică scăzută, nu putem avea ploi mai intense. Acesta nu lovește, nu intră și nu iese, doar ajută la formarea norilor de ploaie. De altfel, singurul risc în aceste zile influențate de ciclonul extratropical format în Marea Neagră este reprezentat de cantitățile mari de apă, care pot conduce la situații de ordin hidrologic, adică inundații. Până la începutul săptămânii viitoare nu așteptăm furtuni puternice, vijelii sau grindină care pot pune în pericol viața, dar așa cum spuneam, putem avea parte de inundații.”

CITEȘTE ȘI Ciclonul din Marea Neagră văzut din satelit. Fenomenul se apropie de România

Săptămâna următoare vremea se va încăzi semnificativ, astfel că vor fi maxime de peste 32…34 de grade Celsius mai ales în vestul țării. Ploile și furtunile vor continua să fie prezente, dar pe spații și intervale mai mici.