- Seceta reduce resursele de apă pentru producție și scade productivitatea agricolă.
- R. Prelipcean: Perioada de secetă prin care trecem e una deosebit de nefastă pentru fermieri.
- R. Prelipcean: Majoritatea fermelor nu sunt irigate, fapt fermelor nu sunt irigate, fapt ce le expune la pierderi mari.
Seceta afectează grav afacerile în agricultură. Reduce resursele de apă pentru producție, scade productivitatea agricolă și de aici cresc și prețurile pentru materia primă. Răzvan Prelipcean, cofondator al Naturleg spune că perioada de secetă prin care trecem e una deosebit de nefastă pentru fermieri. Majoritatea fermelor nu sunt irigate, fapt ce le expune la pierderi considerabile.
Mai mult, temperaturile extrem de ridicate vin la pachet cu fenomene ocazionale de caderi de piatra, ce distrug complet culturile fermierilor.
Cât de gravă e situația? Cât de mult afectează seceta producția agriculturii?
„Trecem într-o perioadă de secetă. De fapt, nu e doar o perioadă în acest an. E o perioadă care a început în urmă cu vreo trei ani și jumătate și care se repetă, practic, în fiecare dintre acești ani. România se confruntă cu un deficit al sistemelor de irigații. Pe de-o parte, nici fermierii nu au fost prea implicați să facă aceste investiții, dar ce este important este faptul că nu există o strategie a nivel înalt pentru a impulsiona investițiile în irigații și pentru a reface structura primară, motiv pentru care fermierii au ajuns deja la limită din punct de vedere financiar, cu greu se mai descurcă. Mulți sperau ca anul acesta să ajungă la un liman, să se redreseze din punct de vedere financiar după ultimii 2-3 ani, dar din păcate, se pare că lucrul acesta nu se întâmplă”, a explicat Răzvan Prelipcean, cofondator al Naturleg, pentru Aleph News.
„Ne confruntăm și cu fenomene de piatră pe alocuri și ocazional. Personal, cunosc și câțiva fermieri care au fost afectați de aceste căderi de grindină și problema este că culturile odată afectate nu mai pot fi recuperate. Unii dintre ei poate că nu au apucat să își facă asigurările la timp și cred că îi paște falimentul”, a adăugat Răzvan Prelipcean.