• Solstițiul de vară 2021 s-a produs în România luni, 21 iunie 2021, la ora 6.32
  • Solstițiul de vară 2021 reprezintă cea mai lungă zi din an
  • La 21 iunie 2021, a început vara astronomică

Solstițiul de vară s-a produs la noi în țară astăzi, 21 iunie 2021, la ora 6.32, la data considerată cea mai lungă zi din an. Din acel moment, a început vara astronomică.

„Astăzi este #Solstițiul de vară, care marchează un nou sezon, precum și cea mai lungă zi din emisfera nordică. Deși este momentul oportun să te bucuri de căldură și lumină, acesta înseamnă, de asemenea, un eveniment astronomic cauzat de înclinarea axei Pământului“, scrie NASA pe Facebook.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
INTERNET STABIL, CASĂ STABILĂ
EU VARA NU DORM..
ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
PROBLEME LA PROCESUL LUI TRUMP

Solstițiul de vară 2021. Ce trebuie să știi despre debutul verii astronomice

În meteorologie, vara începe pe 1 iunie. Cu toate acestea, 21 iunie este ziua recunoscută pentru debutul verii în jumătatea nordică a planetei noastre, iar iarna începe în jumătatea sudică, potrivit informațiilor publicate pe nasa.gov.ro.

Odată cu marcarea începutului de vară, 21 iunie va fi și cea mai lungă zi a anului din emisfera nordică. Ulterior, zorii îi vom vedea devreme, zilele vor fi lungi, apusurile târzii, iar nopțile scurte, timp de şase luni, până la 21 decembrie, când va avea loc solstiţiul de iarnă.

La solstițiu, soarele va atinge punctul său cel mai înalt în timp ce traversează cerul. Între timp, la sud de ecuator va începe iarna.

Anotimpurile Pământului
Sursă foto: NASA

Solstițiul de vară 2021. Câte ore va fi lumină afară

În ziua în care se produce solstițiul de vară, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, de 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va avea 8 ore și 28 de minute.

Trebuie să știi, însă, că fenomenul nu va dura doar o zi, respectiv o noapte. Cel mai târziu apus de soare va avea loc între 24 iunie – 1 iulie, când, în București, acesta va apune la ora 21.04. Și în alte regiuni ale țării cel mai târziu apus se produce în aceeași perioadă, însă diferă orele de apus, respectiv de răsărit.

În perioada 19 – 24 iunie, la București, vor fi cele mai scurte nopți, acestea având o durată de 8 ore și 28 de minute.