• Cercetătorii afirmă că valul de căldură mortal a fost un eveniment care se întâmplă o dată la 1.000 de ani.
  • În SUA și în Canada, temperaturile au atins noi recorduri.
  • Fără influența oamenilor, valul de căldură ar fi avut șanse minime să se întâmple.

Căldura toridă care a pârjolit vestul Canadei și SUA la sfârșitul lunii iunie a fost „practic imposibilă” fără schimbări climatice, spun oamenii de știință. În studiul lor, o echipă de cercetători afirmă că valul de căldură mortal a fost un eveniment care se întâmplă o dată la 1.000 de ani, notează BBC.

Însă, ne putem aștepta ca astfel de evenimente extreme să devină tot mai frecvente pe măsură ce lumea se încălzește din cauza schimbărilor climatice.

Dacă oamenii nu ar fi influențat clima în măsura în care au făcut-o, evenimentul ar fi fost de 150 de ori mai puțin probabil.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”

Cercetătorii, extrem de îngrijorați

Oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că încălzirea globală, în mare parte ca urmare a arderii combustibililor fosili, determină în prezent creșterea temperaturilor mai repede decât prevăd modelele.

Cercetătorii în domeniul climei s-au obișnuit ca în ultimii ani valurile de căldură să doboare recorduri în întreaga lume. Cu toate acestea, depășirea cu mai mult de 4 grade Celsius a temperaturii maxime naționale anterioare, așa cum s-a întâmplat în Canada săptămâna trecută, este practic fără precedent.

Citește și Analiză POLITICO: Cum vor afecta schimbările climatice Europa: Nordul va fi lovit de inundații, iar sudul de secetă. Zeci de mii de persoane ar putea muri anual

Precedentul record național al Canadei a fost de 45C – dar în satul Lytton din British Columbia, unde s-a înregistrat o temperatură de 49,6C în momentul de vârf al evenimentului.

Acest lucru s-a întâmplat cu puțin timp înainte ca satul să fie distrus în mare parte de un incendiu de vegetație. În toată regiunea, în statele americane Oregon și Washington și în vestul Canadei, mai multe orașe au atins noi recorduri de temperatură cu mult peste 40C.

Sute de oameni au murit în urma valului de căldură

Aceste temperaturi au avut consecințe mortale pentru sute de oameni, cu o creștere bruscă a numărului de decese subite și o creștere mare a vizitelor la spital pentru boli cauzate de căldură.

Acum, cercetătorii spun că șansele ca acesta să se întâmple fără încălzirea provocată de om erau practic imposibile. Potrivit analizei, dacă planeta se încălzește cu 2C, ceea ce s-ar putea întâmpla în aproximativ 20 de ani, atunci șansele de a avea un val de căldură similar cu cel de săptămâna trecută scad de la aproximativ o dată la 1.000 de ani la aproximativ o dată la 5-10 ani.