Climatolog ucrainean, la reuniunea ONU: Schimbarea climatică şi războiul în Ucraina au aceleaşi rădăcini

Raportul publicat, luni, de către comisia ONU de experţi în climă (Giec) reamintește de criza climatică cu care se confruntă populația globului și „demonstrează, deopotrivă, de ce comunitatea internaţională trebuie să continue să ia măsuri climatice ambiţioase, chiar dacă ne confruntăm şi cu alte provocări globale imperioase”, așa cum subliniază, într-un comunicat, secretarul de stat american, Antony Blinken, potrivit AFP.

Șefa delegației ucrainene, Svitlana Krakovska, prezentă la reuniunea comisiei ONU de experți în climă, i-a uimit pe omologii săi prin comentariile pe care le-a făcut pe marginea subiectului schimbărilor climatice, făcând referire și la războiul din țara sa. Pentru oficialul ucrainean, rachetele rusești care amenințau capitala ucraineană sunt profund legate de subiectul raportului.

„Banii care finanțează această agresiune provin din același [loc] ca și schimbările climatice: combustibilii fosili”, spune ea, la întâlnirea comisiei ONU de experți în climă.

„Dacă nu am depinde de combustibilii fosili, [Rusia] nu ar avea bani pentru a întreprinde această agresiune”.

„Schimbarea climatică provocată de om şi războiul în Ucraina au aceleaşi rădăcini: combustibilii fosili şi dependenţa noastră de aceştia”, a mai adăugat ea.

Punctul de vedere al reprezentantului ucrainean a determinat delegația rusă, reprezentată de către Oleg Anisimov, să își ceară scuze pentru invazia forţelor armate ale Rusiei în Ucraina.

„Permiteţi-mi să cer scuzele noastre în numele tuturor ruşilor aflaţi în incapacitate de a preveni acest conflict”, a afirmat Anisimov, în limba rusă, în cursul sesiunii plenare, la încheierea negocierilor, au declarat pentru AFP trei surse diferite care au ascultat traducerea oficială în limba engleză făcută de ONU.

Raportul privind clima al ONU a avertizat că Europa se încălzește mai repede decât media globală, ceea ce duce la o mai mare penurie de apă și la pierderi în producția agricolă.

Actualul ciclu de evaluări al comisiei ONU este primul set de rapoarte care include oameni de știință ucraineni ca autori principali. Echipa Svitlanei Krakovska pregătise o conferință de presă de amploare și plănuia să se folosească de acest impuls pentru a solicita noi granturi pentru proiecte, după opt ani în care Ucraina s-a luptat să finanțeze cercetarea științifică, potrivit reprezentantului ucrainean.

„Nu vom capitula în Ucraina şi sperăm că lumea nu va capitula în construirea unui viitor climatic durabil”, a mai declarat Svitlana Krakovska, care a continuat să lucreze din ţara sa aflată în război.

Exit mobile version