Uraganul Ida a fost atât de puternic încât a schimbat cursul fluviului Mississippi. Viteza maximă a acestuia

Sursă Foto: Hepta
  • Duminică, rafalele violente de vânt și viitura devastatoare ale uraganului Ida au reorientat cursul râului Mississippi în Louisiana.
  • Uraganul Ida era de categoria 4, „extrem de periculos”.
  • Uraganul Ida a devastat Louisiana la fix 16 ani după uraganul Katrina.
  • Katrina a afectat New Orleans ca uragan de categoria 3 la 29 august 2005.

Uraganul Ida era de categoria 4, ”extrem de periculos”, în momentul în care a ajuns duminică după-amiază în sud-estul statului Louisiana. Uraganul a răvășit zona cu rafale de vânt extreme, care au atins viteze maxime de 241 kilometri pe oră, valuri de viitură dezastruoase și averse abundente, relatează centredaily.com. Această furtună a fost, potrivit Associated Press, una dintre cele mai intense care au lovit vreodată Statele Unite.

Uraganul Ida a absorbit atât de multă apă din Golful Mexic, conform lui Ricky Boyette, de la US Army Corps of Engineers, astfel încât inginerii au observat un debit negativ pe o porțiune a râului Mississippi. Un raport grafic al U.S. Geological Survey a arătat că debitul râului a coborât până la minus 1,129842m³ pe secundă în localitatea Belle Chasse, Louisiana, la prima parte a după-amiezii de duminică.

Debitul se raportează la volumul de apă care curge printr-o anumită locație de-a lungul unui râu. Conform indicatorului USGS, între orele 10:30 și 13:30, debitul râului la Belle Chasse, care se află la aproximativ 19,3 kilometri de New Orleans, a rămas negativ.

„În acest timp, debitul râului a încetinit de la aproximativ 2 picioare pe secundă până la aproximativ o jumătate de picior pe secundă în cealaltă direcție,” a spus un hidrolog supervizor de la USGS Lower Mississippi Gulf Water Science Center din Baton Rouge, pe nume Scott Perrien, pentru CNN.

Potrivit CNN, manometrul de la Belle Chasse nu monitorizează tot debitul fluviului Mississippi, astfel că este posibil ca porțiunile mai adânci ale fluviului să nu fi schimbat cursul.

Uraganul Ida a devastat Louisiana la fix 16 ani după uraganul Katrina

Katrina a afectat New Orleans ca uragan de categoria 3 la 29 august 2005. Uraganul Katrina, a provocat cele mai multe pagube produse de o furtună în Statele Unite. Acesta a devastat New Orleans și alte zone aflate în calea sa. A fost una dintre cele mai mortale cinci furtuni din țară, ucigând peste 1.800 de persoane.

„Având în vedere amploarea efectelor sale, Katrina a fost unul dintre cele mai devastatoare dezastre naturale din istoria Statelor Unite”, menționează Serviciul Național de Meteorologie.

Pentru CNN, Perrien a afirmat că își aduce aminte „din întâmplare” că a fost ” o oarecare inversare a fluxului” din Mississippi în perioada Katrina. „Dar este extrem de neobișnuit”, a spus Perrien presei.

Declasată în furtună tropicală, Ida se afla la circa 104 kilometri sud-sud-vest de Jackson, Mississippi, cu vânturi maxime susținute de 72 kilometri pe oră luni la ora 7:00, conform Centrului Național pentru Uragane. Aceasta se îndrepta spre nord pe deasupra sud-vestului statului Mississippi cu 12 kilometri pe oră.

Intensitatea vânturilor cu forța unei furtuni tropicale oscilează între 63 și 117 kilometri pe oră. Luni, la ora 7 dimineața, Centrul Național pentru Uragane a atenționat că Ida încă aducea valuri de furtună severe și inundații instantanee în sudul Louisianei, dar și în zone din Mississippi și Alabama. Condițiile de furtună tropicală sunt susceptibile să persiste până luni dimineață sau la primele ore ale după-amiezii în zonele din Louisiana, Mississippi și Alabama.