• Europa se încălzește de două ori mai repede decât media globală.
  • Peste 175.000 de decese anuale sunt cauzate de stresul termic.
  • OMS cere planuri pentru a proteja comunitățile de valurile de căldură.

Valurile de căldură ucid anual peste 175.000 de oameni pe continetul nostru.
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că Europa se încălzește tot mai repede, față de restul planetei. Multe orașe din Europa plantează copaci și creează sisteme de alertă pentru populație, ca sa reducă numărul victimelor.

Cât de gravă este încălzirea globală pentru noi europenii?

Cifrele ne arată cât este gravă situația. Căldura a devenit o amenințare serioasă.
În vara anului 2022, Europa a înregistrat aproximativ 61,672 de decese cauzate de căldură. Cele mai afectate țări au fost Italia, cu 18,010 decese, Spania, cu 11,324, și Germania, cu 8,173. În Franța, s-au raportat 6,969 de decese, iar în Grecia și Portugalia, ratele de mortalitate au fost printre cele mai ridicate din regiune.

Acum, datele climatice arată că Europa se încălzește la o rată de două ori mai mare decât media globală. Iar temperaturile extreme agravează afecțiuni cronice precum boli cardiovasculare și respiratorii.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

De aceea, stresul termic devine principala cauză de decese legate de climă.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că între 2000 și 2019, aproximativ 489.000 de decese anuale au fost cauzate de căldură la nivel global. Dintre acestea, 36% au avut loc în Europa, adică aproximativ 176.040 decese anual.
Și fenomenul nu pierde forță. În ultimii 20 de ani, decesele provocate de căldură în Europa au crescut cu 30%.

Ce putem face acum pentru a supraviețui acestor zile cu temperaturi ridicate?

Expunerea redusă la Soare în timpul orelor amiezii, hidratarea și evitarea efortului fizic mai ales la persoanele din categoriile vulnerabile.Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, reclamă de la politicieni planuri de acțiune pentru sănătate adaptate valurilor de căldură. Peste 20 de țări europene au deja astfel de planuri, însă oficialul OMS crede că eforturile trebuie intensificate.

De aceea, OMS Europa pregătește o actualizare a ghidului său de planificare, pentru a sprijini guvernele naționale și locale în elaborarea propriilor planuri.
Oficialii europeni știu ca o încălzire globală de 3°C până în 2100, va produce aproximativ 90.000 de decese in Europa, anual din cauza căldurii extreme.

Ce se face deja în Europa pentru a răcori locuitorii orașelor?

Multe orașe europene adoptă măsuri inovatoare pentru a combate efectele valurilor de căldură, care devin din ce în ce mai frecvente și intense. Iată câteva exemple concrete: Franța a implementat un sistem de avertizare a căldurii după valul extrem de căldură din 2003, care a cauzat aproximativ 15,000 de decese. Sistemul include anunțuri publice care încurajează populația să se hidrateze și să ia măsuri de precauție​.

Spania și Grecia au emis decrete pentru a interzice munca în aer liber în timpul celor mai calde ore ale zilei. În Grecia, spațiile climatizate au fost deschise pentru public, iar Italia a activat alerte de căldură severă în 12 orașe.

De asemenea, orașe ca Sevilia, din Spania, instalează mai multe copertine și plantează anual 5,000 de copaci pentru a oferi umbră, orașe ca Berlinul investesc în infrastructuri verzi pentru a răci zonele urbane. Olanda implementează proiecte de acoperișuri verzi în orașul Rotterdam, iar Portugalia plantează 240,000 de plante în Lisabona pentru a reduce temperatura urbană​.

Citește și