• Vulcanul Semeru din Indonezia a erupt astăzi
  • Norul de cenușă provocat de erupție a ajuns la altitudini de 15.000 de metri
  • Cel puțin 13 persoane au murit și alte zeci sunt rănite

Cel puțin 13 persoane au murit și alte zeci sunt rănite după erupția de sâmbătă a vulcanului Semeru din provincia Java de Est, Indonezia.

Zece persoane blocate după erupția vulcanului Semeru din Indonezia au fost evacuate în siguranță, au anunțat duminică autoritățile, în timp ce bilanțul morților a urcat la cel puțin 13 și zeci de răniți, potrivit Reuters.

Semeru, cel mai înalt munte de pe insula Java, a erupt sâmbătă. Satele din apropiere au fost acoperite de cenușșă, iar erupția a dus la distrugerea unor clădiri și a unui pod strategic din zonă.

Recomandări

AJUTORUL ACORDAT UCRAINEI, ÎN IMPAS
CIOLACU ENUMERĂ NEVOILE EUROPEI
BIDEN CONFUNDĂ GAZA CU UCRAINA
DE CE A MURIT THOMAS KINGSTON
OLANDA ȘI UCRAINA AU ACORD BILATERAL
ALTMAN SE DECLARĂ FERICIT

Autoriățile au anunțat că 13 persoane au murit, dintre care două au fost identificate. De asemenea, aproape 100 de persoane au fost rănite, inclusiv două femei însărcinate, iar 902 au fost evacuate.

Imaginile surprinse sâmbătă arată cum localnicii speriaţi fug din calea pericolului. Autorităţile s-au mobilizat pentru a putea face faţă situaţiei de criză. Zona din apropierea vulcanului a fost evacuată şi oamenii vor fi relocaţi.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Vulcanul Semeru din Indonezia a erupt astăzi pentru a două oară anul acesta. Localnicii de pe insula Java au văzut cum norul de cenușă vulcanică a blocat soarele în două dintre districtele locale.

Până acum nu există victime, însă autoritățile evacuează zona. Thoriqul Haq, șeful districtului Lumajang a spus că satele din împrejurimi au fost cuprinse de întuneric din cauza coloanelor mari de cenușă.

„Situația a fost una apăsătoare și foarte rapidă de când a erupt”, a mai adăugat Haq.

Vulcanul Semeru se află la 3.676 de metri deasupra nivelului mării, iar norul de cenușă a ajuns la altitudini de 15.000 de metri. „Volcanic Ash Advisory Center” din Australia a anunțat că norul se îndreaptă spre sud-vest și le oferă informații companiilor aeriene despre cum evoluează situația în Indonezia.