Vin ploile, dar nu scăpăm de caniculă. ANM a emis coduri portocaliu și galben. Zonele afectate

  • Administrația Națională de Meteorologie a emis luni dimineață mai multe avertizări cod portocaliu și galben de ploi abundente în aproape toată țara.
  • Simultan, în jumătate din țară va fi în vigoare și un cod galben de caniculă.

Codul galben căldură, disconfort termic accentuat și caniculă a fost emis pentru 19 iulie, dar în sud-estul țării disconfortul termic se va menține ridicat și pe parcursul zilei de marți (20 iulie).

Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Coduri portocaliu și galben de furtună

În intervalul 19 iulie, ora 14:00 – 20 iulie, ora 10:00, ANM a emis un cod portocaliu de ploi abundente.

Astfel, în zn zonele de munte, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară și în cursul nopții de luni spre marți (19/20 iulie) și în Banat, cea mai mare parte a Olteniei și în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35…50 l/mp și izolat peste 60…80 l/mp.

Codul galben de ploi este valabil în intervalul 19 iulie, ora 10:00 – 20 iulie, ora 10:00.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Cod galben de ploi și grindină în aproape toată țara

După expirarea celor două avertizări, va intra în vigoare un cod galben de ploi. Acesta va fi valabil în intervalul 20 iulie, ora 10:00 – 21 iulie, ora 12:00.

Astfel, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în nord, nord-est, centru și în sud-est, precum și în zonele de munte.

Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 50…70 l/mp.