Viscol maraton în cel mai toxic oraș din lume. Localnicii se luptă cu munți de zăpadă să ajungă în scara blocului. VIDEO

norilsk Instagram
  • Norilsk, considerat cel mai toxic oraș din lume, se luptă cu un viscol violent de două săptămâni
  • Este situat deasupra cercului arctic și are statutul de oraș închis străinilor, un concept păstrat de pe timpul sovieticilor
  • Aici își are operațiunile Nornickel, cea mai mare companie de nichel și paladiu din lume, acuzată că a poluat intens regiunea

Imaginile din Norilsk îi impresionează chiar și pe rușii din vestul federației, unde a nins mai puțin la început de iarnă.

În orașul industrial, situat la 300 de km deasupra cercului artic, stratul de zăpadă depășește un metru iar în multe zone este mai înalt ca oamenii.

Viscolește în continuu de peste două săptămâni. Mașinile au fost îngropate în nămeți. Au fost evacuate 400.000 de tone de zăpadă, o treime din ceea ce este de obicei scos din oraș în toată iarna nordică. Locuitorii sunt deja obișnuiți să se strecoare printre munții de zăpadă pentru a ajunge la scara blocurilor.

Drumul către aeroportul Norilsk este închis pentru toate tipurile de transport din cauza furtunii de zăpadă. De duminica trecută a fost în vigoare o avertizare de furtună în oraș din cauza vântului foarte puternic. Viscol este prognozat și pentru joi cu vânt de 27 m/s. Iar de săptămâna viitoare sunt anunțate pe timpul nopții temperaturi de – 30 de grade Celsius.

Pe rețelele de socializare rușii fac glume pe seama ”apocalipsei se zăpadă”, se întreabă cu sarcasm unde este încălzirea globală și acuză Norilskul că a furat toată zăpada din Rusia.

Multe ONG-uri susțin că Norilsk este cel mai poluat oraș din lume. Într-un reportaj, CNN semnala că nu exista niciun arbore pe o rază de 48 km a topitoriei de nichel Nadezhda.