• Vremea din Spania a devenit foarte rece, un cod roșu fiind emis
  • Temperaturile au scăzut și la -15 grade Celsius
  • Stratul de zăpadă măsoară în unele zone 30-40 de cm

În Spania este activ un cod roșu de ninsoare și vreme rea. A început să ningă abundent în peninsulă, iar codul roșu rămâne în vigoare până mâine seară, anunță El Pais. Furtuna a adus zăpezi cum nu s-au mai văzut de 50 de ani, în peninsula iberică.

Cele mai afectate regiuni sunt Castilla la Mancha și zona Madridului unde se vor cumula 30-50 l/mp sub forma de ninsoare, ce vor rezulta într-un strat de zăpadă de 30-40 cm. În medie, zona Madridului este una de climat mediteranean, astfel că în medie ninge doar o zi pe luna, slab cantitativ.

Rubén del Campo, meteorolog AEMET (serviciul meteo național din Spania) spune că din anii 80 nu s-a mai depus un strat de zăpadă de peste 20 cm.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Multe părți din centrul și nordul Spaniei au fost acoperite de zăpadă de joi, când au fost înregistrate -15 grade Celsius pe parcursul nopții. Vineri, temperaturi sub zero au fost înregistrate și în Ávila, Burgos, Salamanca, Pamplona sau Valladolid. Insulele Canare au avut parte de vânt puternic și ploi abundente.

Șoselele sunt blocate, aeroportul din Madrid a suspendat zborurile, iar trenurile de mare viteză stau în gări. Spaniolii se bucură de aspectul magic al iernii, mai ales cei care nu au văzut zăpadă până acum. Cei care au fost prinși pe drum de această furtună, însă, și este vorba de sute de șoferi, au avut nevoie de ajutorul autorităților ca să fie evacuați.

Madridul a suspendat încă de aseară zborurile de pe aeroportul Barajas, a întrerupt circulația trenurilor și sute de șosele sunt blocate de zăpadă în toată Spania. Mai multe regiuni, printre care se numără Madridul și Toledo au cerut sprijinul armatei pentru restabilirea serviciilor publice. Militarii au scos oameni din mașinile blocate pe autostrazi si au deszăpezit intrările mai multor spitale.

Filomena va continua să mențină Spania sub control cel puțin până mâine. Cele mai intense ninsori au fost azi noapte si vor continua și astăzi. Acum, jumătate din țară se află sub cod roșu, iar zăpadă a depășit 20 de centrimetri în zona Madridului, unde nu ninge niciodată.

Principalele centuri ale capitalei M30 si M40 au fost blocate de zapada, iar circulația a fost oprita. Catalonia a oprit traficul de camioane, mai multe meciuri de fotbal au fost suspendate și autoritățile le cer cetățenilor să nu se urce la volan decât pentru situații de urgență.

Echipa lui Zinedine Zidane a stat mai bine de 3 ore blocată în aeroportul Barajas din Madrid din cauza furtunii. În cele din urmă, Realul a putut să ajungă la Pamplona, unde efectele furtunii nu sunt atât de puternice. Alte echipe, însă, precum Athletic Bilbao au făcut cale întoarsă pentru că nu au putut să aterizeze. Rămâne de văzut care vor fi meciurile care se vor putea vedea astăzi în Primera Division din Spania.