• Administrația Națională e Meteorologie a emis luni dimineață mai multe avertizări de vreme rea.
  • Un prim cod galben intră în vigoare astăzi, de la ora 15:00, și este valabil în partea vestică a României.
  • De marți dimineață, toată țara va fi sub un cod galben de vânt puternic și ploi.

Începând de luni de la ora 15:00 și până marți dimineață la ora 6:00, ANM anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului.

Astfel, în intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și, pe arii restrânse, 35…50 l/mp, îndeosebi în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali.

Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…60 km/h și în special în zona montană înaltă peste 70…80 km/h, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie.

Cod galben de vreme rea în toată țara, începând de marți dimineață

După expirarea primei avertizări va intra în vigoare un nou cod galben de intensificări susținute ale vântului, care va fi valabil până marți seară la ora 23:00.

Astfel, pe parcursul zilei de marți (18 mai) vântul va prezenta intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70…80 km/h.

Totodată, la munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80…100 km/h. Zonele afectate sunt Munții Apuseni, nordul Carpaților Orientali, nordul și nord-vestul teritoriului.

De asemenea, tot pe parcursul zilei de marți, ANM a emis o avertizare de ploi.

Astfel, în Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

ANM precizează că, la munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte.