• „Dacă Guvernul va trece prin iarnă mai puțin dramatic decât se preconizează, s-ar putea să iasă bine. Trebuie să vedem cine va plăti iarna”
  • „După 15 ani, au revenit băieții deștepți din energie. Mesajul cu băieții deștepți din energie va fi folosit de AUR ca dovadă a comploturilor și trădării”
  • „Esența crizei occidentale este lipsa speranței în viitor. Românii sunt obișnuiți cu lipsa speranței în viitor, Occidentul nu”
  • „Prin rocadă se păstrează încrederea că înțelegerile existente vor fi respectate”
  • „Coaliția este puternică pentru că Opoziția este foarte slabă”
  • „În primăvara viitoare, bănui că scorurile vor fi mai mari la Opoziție”
  • „În Sistem, la Putere, USR a eșuat și la guvernare au plecat la prima fentă. La USR nu există experiență politică”
  • „Plagiatul este o temă erozivă pentru Nicolae Ciucă. Ciucă are un balast de imagine, dar pe axă cu USR – are un câștig de imagine”
  • „În România, totdeauna elefantul din încăpere este de la ceilalți, iar adevărul este împărțit pe culori politice foarte ferme”
  • „În principiu, cifrele spun că PSD n-are șanse la prezidențiale”
  • „În totalitarism, societatea civilă se aliază cu structurile represive împotriva cetățeanului”
  • „USR se luptă cu Legile Securității dar nu ei ziceau că protocoalele sunt bune?”

„Contează foarte tare cum va arăta iarna. Contează cum răspunde coaliția mesajelor care vin dinspre populație. În zona energiei, facturi, este o mare nemulțumire. AUR, USR și PSD îl indică pe ministrul Virgil Popescu drept țintă. Probabil că o soluție este ca Virgil Popescu să plece. Înaintea unei crize, Puterea trebuie să arate disponibilitatea de a răspunde apelurilor cetățenilor. Dacă ignori nemulțumirile, se construiește o bulă dedicată întreg ansamblului politic. Coaliția a supraviețuit mai bine decât ne așteptam. Este de văzut dacă eliminarea din schemă a lui Virgil Popescu este suficientă (…) Zona de maxim interes a cetățeanului este zona energiei. Sigur Virgil Popescu este un prost comunicator. A ieșit Ciolacu să garanteze că populația nu va fi afectată, pentru că ceilalți nu comunică. Sondajele sunt ca un seismograf, indică grijile populației. Când a ieșit președintele Iohannis ultima dată să vorbească pe teme economice? AUR joacă foarte tare pe rețelele de socializare opoziția față de Virgil Popescu. USR nu reușește să-și concretizeze jocul de Opoziție. Esența crizei Occidentale este lipsa speranței în viitor. Cetățeanul european caută soluții individuale în locul soluțiilor colective. Românii sunt obișnuiți cu lipsa speranței în viitor, Occidentul nu. Politicienii vor fi tăvăliți dacă lucrurile vor fi așa cum se anunță. Dacă Guvernul va trece prin iarnă mai puțin dramatic decât se preconizează, s-ar putea să iasă bine. AUR a demonstrat că știe să găsească vinovați. USR a înțepenit în mesaje care sunt deja nerelevante. AUR știe să lege problemele sociale de complotul și trădarea României din interior. După 15 ani, au revenit băieții deștepți din energie. Mesajul cu băieții deștepți din energie va fi folosit de AUR ca dovadă a comploturilor”, a declarat profesorul în comunicare politică, Bogdan Teodorescu, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Bogdan Teodorescu a analizat pe Aleph News și avantajele și dezavantajele rocadei dintre Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, mișcare politică ce ar trebui să se concretizeze anul viitor:

„Una dintre problemele coaliției este că cineva crede că va trage clapa celuilalt. Prin rocadă se păstrează încrederea că înțelegerile existente vor fi respectate. Rocada aduce modificări în consistența Guvernului. Coaliția dacă nu iese tăvălită din iarnă, poate intra cu un scor electoral mare în 2024. Coaliția este puternică pentru că Opoziția este foarte slabă. În România la Putere este Sistemul iar în Opoziție este anti-sistemul. În primăvara viitoare, bănui că scorurile vor fi mai mari la Opoziție”.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Eșecul USR și lupta pentru prezidențialele din 2024 au fost, de asemenea, analizate de Bogdan Teodorescu, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News:

„USR a fost făcut pe ideea – noi suntem altfel. Discursul USR s-a trezit lipsit de substanță după ce a dispărut Dragnea. În pandemie, anti-sistemul a devenit AUR. În sistem, la Putere, USR a eșuat și la guvernare au plecat la prima fentă. La USR nu există experiență politică. Barna a mâncat bătaie de la Dăncilă, nu mai avea ce să caute în fruntea partidului. Rolul unui partid nu este să conserve orgoliile liderului său. Electoratul USR i-a sancționat pe lideri pentru lipsa de maturitate politică. USR- iștii sunt la fel ca ceilalți dar mai puțin pricepuți. USR este la 8% dar ei au un potențial de peste 20%. În acest moment, Opoziția în România este AUR (…) În 2023, trebuie să vedem cine va plăti iarna. Dacă tema războiului dispare, o altă temă va apărea. Plagiatul este o temă erozivă pentru Nicolae Ciucă.  Problema României este că este împărțită în tabere. Nu cred că dacă Ciucă rămânea în Guvern cu USR acest dosar apărea. Noi nu mai avem intransigenții de pe mijloc. Societatea românească nu mai are o dezbatere despre bine și rău, ci despre tabăra A și tabăra B. În România, totdeauna elefantul din încăpere este de la ceilalți. În România, vinovații noștri sunt mai puțin vinovați decât vinovații lor. Trebuie să avem puterea să spunem: da, a greșit chiar dacă este de la noi sau nu, n-a greșit, chiar dacă este de la voi. În România, adevărul este împărțit pe culori politice foarte ferme. Ciucă are un balast de imagine, dar pe axă cu USR – are un câștig de imagine. Din acest conflict, deocamdată, a câștigat Ciucă”.

Din 2004, șansele PSD pentru Palatul Cotroceni nu prea există. S-ar putea să existe vreo surpriză în 2024? Iar „societatea civilă” în România parcă a dispărut. În emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, profesorul în comunicare politică Bogdan Teodorescu, explică problemele PSD de la prezidențiale și erorile majore ale societății civile românești:

„În principiu, cifrele spun că PSD n-are șanse la prezidențiale. PSD va ieși pe primul loc în turul 1, dar în turul 2 suma celorlalți este mai mare decât ce poate aduna PSD. Geoană are un profil cu bune și cu rele. Partea proastă la Geoană este memoria colectivă și că n-are un partid. Susținerea PSD pentru Geoană mi se pare, deocamdată, îndepărtată. Principala preocupare a lui Ciolacu este să-și conserve poziția de lider PSD. Și Koveși are aceeași problemă: n-are un partid consistent care să o susțină. Alegerile din 2024 vor fi decise de un candidat unic PSD-PNL, ori de candidați PSD și PNL separat și de un candidat de la Opoziție, AUR. Dacă tema corupției renaște, USR ar putea căpăta din nou consistență. (…) Societatea civilă din România și-a pierdut zona ei de obiectivitate. Societatea civilă în România lăuda arestarea unor oameni indiferent de detalii. În totalitarism, societatea civilă se aliază cu structurile represive împotriva cetățeanului. Este grav că nu avem societate civilă care să lupte consistent împotriva serviciilor secrete. Sistemul se întinde cât îl lași să se întindă. cine trebuie să îl oprească? Societatea civilă! În România, societatea civilă este acolo unde și-a găsit să se ascundă. În niciun caz nu dansezi hora unirii că a fost săltat un om și pretinzi că ești societate civilă. Statul nu funcționează bine pentru că are componente pervertite. USR se luptă cu Legile Securității dar nu ei ziceau că protocoalele sunt bune?”.