- „Xi a avut o atitudine paternalistă față de președintele Putin”
- „Proiectul Taiwan poate reprezenta, din perspectiva Chinei, un exemplu care poate ține cont de precedentul Ucraina”
- „China încearcă să evite sancțiunile. Conceptul de parteneriat strategic între China și Rusia reprezintă un pas cât se poate de semnificativ”
- „SUA are 750 de baze militare în 80 de state și teritorii. Defazajul militar între SUA și China este foarte mare”
- „Medvedev se simțea confortabil între liderii occidentali, era cu totul altul când era președinte al Federației Ruse
- „Dilema acestui război nu este împărtășită de o mare parte a lumii moderne”
- „De la Viena spre Vest – preocuparea cetățeanului este migrația. De la Viena spre Est – percepția este alta”
- „Acordul dintre Iran și Arabia Saudită înseamnă acord între șiiți și sunniți. O împăcare istorică. Nimeni nu-și imagina că poate fi găsit un punct comun între Teheran și Riad”
- „Faptul că o țară ca China a reușit acest brokeraj este un semnal de mare putere, fără îndoială”
- „Este o idee bună – să sancționezi crima prin ideea de a nu legitima crima. În afară de o accentuare a izolării lui Putin în lumea liberă, o altă consecință judiciară nu văd efectiv în cazul mandatului CPI”
- „Curtea Penală Internațională ar trebui să fie făcută o instituție funcțională. SUA au spus că se face Justiție selectivă la CPI”
- „Republicanii nu pot să iasă din dilema Trump. La fel și democrații. Da, este fabulos ce se întâmplă în SUA”
- „Din punct de vedere al rezultatelor, cu România au fost mai atenți republicanii”
- „Există acum un 51/49 în favoarea lui DeSantis, ca opțiune a republicanilor pentru Președinția SUA”
„Președinții Xi și Putin se gândesc la o variantă multidimensională ca să concureze lumea liberă. Astfel de întâlniri au consecințe pe ani, uneori pe zeci de ani. China dorește să se poziționeze la nivel global, este a 2-a economie a lumii. Președintele Putin, din cauza situației din Ucraina, este într-o poziție de izolare. Președinții Xi și Putin au avut un tete a tete de aproape 5 ore, acolo s-a concluzionat strategia de parcurs. Putin a cerut sprijin militar și economic de la China. Președintele Chinei și-a arătat disponibilitatea în sprijinul economic. Pe sprijinul militar, răspunsul lui Xi a fost planul de pace. China și Rusia au aprobat și un memorandum privind sprijinul tehnico-militar. Federația Rusă ar putea primi sprijin tehnologic de la China, acum este privată de tehnologia occidentală. Xi a avut o atitudine paternalistă față de președintele Putin. Proiectul Taiwan poate reprezenta, din perspectiva Chinei, un exemplu care poate ține cont de precedentul Ucraina (…). China încearcă să evite sancțiunile. Ar intra ca pagubă colaterală. Conceptul de parteneriat strategic între China și Rusia reprezintă un pas cât se poate de semnificativ. Lumea multipolară reprezintă un mesaj cu trimitere mai ales către SUA. 80% din armamentul care a ajuns în Ucraina este din SUA și UK. Grupul de la Ramstein este cel care generează decizia politică ulterioară pe Ucraina. Nu NATO sprijină Ucraina, ci statele membre ale NATO sprijină Ucraina. Lumea este mai complicată ca pe vremea Războiului Rece. China câștigă 1 miliard de euro pe zi din comerțul cu Uniunea Europeană. Ca să fii superputere, trebuie să ai aliați. SUA are 750 de baze militare în 80 de state și teritorii. Defazajul militar între SUA și China este foarte mare. (….) Da, referința la alegerile prezidențiale din Rusia l-a luat prin surprindere și pe Putin. Așa ceva nu se face. Nici când cel din fața ta și-a anunțat candidatura, nu ai voie să intervii într-un proces democratic intern. Medvedev exprimă mai plastic ceea ce spune Putin. Rușii nu folosesc cuvântul pace. Spun că se poate ajunge la o soluție dacă se respectă realitățile geopolitice de astăzi. Medvedev era foarte fericit că l-a convins pe Obama să încheie tratatul New Start. Medvedev se simțea confortabil între liderii occidentali. Medvedev era cu totul altul când era președinte al Federației Ruse”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
Fostul ministru a comentat ultimele mișcări ale Chinei, dar și ce dileme există în legătură cu războiul din Ucraina:
„Dilema acestui război nu este împărtășită de o mare parte a lumii moderne. Jumătate din Africa privește spre China și spre Federația Rusă. Cancelarul Germaniei a fost în China cu un avion de oameni de afaceri. Se duce și Sanchez al Spaniei. De la Viena spre Vest – preocuparea cetățeanului este migrația. De la Viena spre Est – percepția este alta. Strategiile și planurile presupun costuri pentru contribuabili. Pe termen lung, s-ar putea să fie o problemă. (…) Acordul dintre Iran și Arabia Saudită înseamnă acord între șiiți și sunniți. O împăcare istorică. Nimeni nu-și imagina că poate fi găsit un punct comun între Teheran și Riad. În Orient sunt războaie prin proxy. În războiul din Yemen au murit 200.000 de oameni. Ce s-a întâmplat este o problemă importantă pentru Israel pe termen lung. Iată cum, în anumite situații, temele se pot lăsa sub masă.
Faptul că o țară ca China a reușit acest brokeraj este un semnal de mare putere, fără îndoială. Arabia Saudită nu știu cum va explica ce s-a întâmplat în dialogul cu Washingtonul. Washingtonul a fost principalul furnizor de armament pentru Arabia Saudită. (…) Din retorica bilaterală foarte bună a României cu Israelul n-a lipsit niciodată tema Iran. Israelul ne-a făcut pe toți să înțelegem că amenințarea iraniană este una cuprinzătoare. În astfel de situații, ideea este de cost – beneficii. Când ai o atitudine schimbată la 180 de grade”.
Cât despre emiterea unui mandat de arestare de către CPI pentru președintele rus, Cristian Diaconescu crede că este o idee bună, în sensul că în război crimele trebuie sancționate pentru a nu fi legitimate:
„Este o idee bună – să sancționezi crima prin ideea de a nu legitima crima. Încălcarea Convenției de la Geneva reprezintă o reacție internațională. În afară de o accentuare a izolării lui Putin în lumea liberă, o altă consecință judiciară nu văd efectiv. Milošević a ajuns la CPI în momentul în care a pierdut puterea. Când nu pierduse puterea, pe Milošević îl vedeam la Viena, la OSCE. Este o naivitate să excluzi interferența politică. Curtea Penală Internațională ar trebui să fie făcută o instituție funcțională. SUA au spus că se face Justiție selectivă la CPI”.
Fostul ministru de Externe și de Justiție al României, Cristian Diaconescu, a analizat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, și situația politică internă din SUA:
„Republicanii nu pot să iasă din dilema Trump. La fel și democrații. Da, este fabulos ce se întâmplă în SUA. SUA își consumă oxigenul, forța politică, pe astfel de teme. Dacă îți consumi oxigenul, nu mai ești atent la ce se întâmplă în exterior. Ce se întâmplă în SUA poate fi pentru noi un factor de îngrijorare. Faptul că atenția lor se concentrează pe astfel de teme nu este un semnal bun pentru noi. Sunt oameni care în această lume au preluat exemplul democrației americane. Unii și-au pierdut viața, alții au intrat în pușcărie în dictaturi. Când proiectul SUA suferă, există sentimentul de dezamăgire a unor oameni care luptă pentru libertate. Ai noștri să nu se uite: Justiția este legată la ochi. Dacă intri în spirala componentei politice, în acel moment ai o problemă, indiferent ce ai face cu dosarul. Problema dosarului Trump este una complicată. Noi avem acum în România 4000 de soldați americani veniți în baza relației noastre cu SUA. Din punct de vedere al rezultatelor, cu România au fost mai atenți republicanii. Cu noi a interferat Biden când era vicepreședinte. Barack Obama – nu. Cred că Ron DeSantis este adevărata dilemă a republicanilor. Există acum un 51/49 în favoarea lui DeSantis, ca opțiune a republicanilor pentru Președinția SUA. Trump a pierdut alegerile cu numărul cel mai mare de voturi din istoria SUA Până acum, Joe Biden este titularul de filă din perspectiva alegerilor din 2024. În câteva luni, în SUA, tema Ucraina va deveni temă publică”.