• „Le este teamă celor mai mulți politicieni de Justiție și de servicii de informații”
 • „Aș fi vrut ca cineva de la Justiție să spună ce trebuie făcut cu abuzul în serviciu. Vom ajunge în situația în care fiecare judecător va decide ce este abuzul în serviciu”
 • „Pe pensii speciale este o susținere de peste 80% în publicul românesc, dar nimeni nu urlă și de aceea nu fac nimic”
 • „AUR are în jur de 18-19%. Cine are premierul României decontează mai mult guvernarea”
 • „Din păcate și în SUA, Justiția devine un spectacol de circ total”
 • „Dorința instituțiilor statului de a umili foștii lideri mie mi se pare jignitoare pentru toți cetățenii. Un om pe care-l alegem într-o funcție este oglinda noastră”
 • „Donald Trump este un personaj care nu lasă loc de indiferență. Trump a polarizat foarte mult societatea americană”
 • „Procurorul care anchetează cazul Trump este al 3-lea cel mai bine susținut financiar de fundațiile Sooros în campaniile electorale. Soros a susținut financiar 75% din procurorii importanți din SUA”
 • „În SUA procurorii își asumă aceste ideologii politice. Nu există sistem de Justiție perfect. Important este să ai un stat puternic”
 • „Unul din ofițerii FBI care s-a ocupat de dosarul Trump – Rusia a fost arestat că a luat bani de la un oligarh rus ca să-l scape de sancțiuni”
 • „Sunt două soluții: fie Partidul Republican negociază cu Trump ca el să nu mai candideze, fie Donald Trump poate candida ca independent. Dacă Trump candidează independent, omoară șansele Partidului Republican să câștige Președinția SUA în 2024”
 • „Cu excepția lui Joe Biden, democrații nu au niciun candidat viabil pentru Președinția SUA”
 • „Joe Biden a reparat și multe din greșelile făcute pe politică externă de Barack Obama”

„Ca o persoană pro-americană, am rămas cu un gust amar. Din păcate și în SUA, Justiția devine un spectacol de circ total. Mă bucur că am exportat ceva. Că nu numai în România inculpații trebuie să-și dovedească nevinovăția. Este un circ care face rău întregii clase politice din SUA. În percepțiile despre Politică și Justiție este dezastru în SUA. Toți au percepție negativă la adresa clasei politice și Justiției. Toate indiciile arată că este mai degrabă o decizie politică a establismentului. Biden a spus că trebuie să facem orice ne permite Constituția ca Trump să nu mai câștige prezidențialele. Procurorii în SUA sunt asumați politic. Procurorul lui Trump este democrat. Este un dosar care a fost pus a 3-a oară pe masă, ca o decizie politică pe care ți-o asumi. Primarul din New York a zis că toți susținătorii lui Trump care vor protesta violent vor fi arestați. Nu au făcut decât să-l victimizeze, i-au crescut foarte mult cota lui Trump. Chiar democrații se întreabă dacă e cazul să se ajungă până aici. Problema care era ținea de subiectul dosarului. Procurorul care a propus acum inculparea a refuzat să răspundă dacă are ceva în plus. Presa apropiată de Biden spunea că probabil va fi un dosar care se va încheia destul de repede. Este o uriașă diferență de abordare între avocații care-l apără pe Trump: unul este extrem de calm, celălalt este extrem de expansiv. Personalități și-au făcut filmulețe prin care atacă companii care susțin Parchetul din New York.

Totul se întâmplă în fieful democraților. A fost o decizie corectă ca susținătorii să nu vină în New York, ar fi dat o impresie negativă întregului demers al lui Trump. Donald Trump s-a prezentat de bună voie. Putea să rămână în Florida fără nicio problemă. DeSantis nu-l extrăda. Reacția liderilor republicani a fost surprinzătoare. Mike Pence a avut o ieșire extrem de dură. Dorința instituțiilor statului de a umili foștii lideri mie mi se pare jignitoare pentru toți cetățenii. Un om pe care-l alegem într-o funcție este oglinda noastră. Avem această plăcere, eu nu pot să susțin asta. Țările care și-au anchetat foștii lideri sunt țări apropiate de SUA într-un fel sau altul. (…) În mandatul lui, Donald Trump nu a avut reușite majore în a schimba modul în care funcționează establishmentul. Problema este că Donald Trump a vorbit liber, a spus lucruri pe care nimeni în general nu le spune public. Pe războiul din Ucraina, Trump are un punct de vedere foarte simplu: spune că lucrurile se pot rezolva în 24 de ore dacă cineva își dorește. Donald Trump nu provine din rândul establishmentului, nu are această memorie instituțională. Este și teamă: se bucură de o susținere destul de mare. Trump generează o problemă Partidului Republican și întregului sistem. Se gândesc dacă în 2024 Donald Trump va câștiga alegerile. În SUA, poți să devii președinte și din închisoare. (…) Donald Trump este un personaj care nu lasă loc de indiferență. Trump a polarizat foarte mult societatea americană. Singura diferență care se poate face este de mobilizare în ziua votului. S-a văzut la ultimele alegeri. Ce a făcut Trump când a trezit reacția negativă că nu acceptă modul în care funcționează instituțional SUA, fac acum democrații prin acest proces. Este evident că vom vedea o creștere a lui Donald Trump”, a declarat sociologul Vladimir Ionaș, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Vladimir Ionaș a vorbit în emsiune despre cum arată, ca percepție publică, magistratura americană dar și despre cursa internă din Partidul Republican pentru alegerile prezidențiale pentru 2024:

Recomandări

ISRAEL ȘI HAMAS ACCEPTĂ ACORDUL SUA
S-AU ÎNȚELES, NU SE POATE...ACUM
GHINION: RĂMÂI FĂRĂ PERMIS TREI ZILE
HAOSUL DE PE VALEA OLTULUI E PE DN 1
UNDE MERGI ÎN WEEKEND?
101K ELEVI PROMVEAZĂ LA BAC

„Procurorul vine cu niște acuzații. Dacă dosarul generează emoție publică, creează o sensibilitate. Donald Trump nu a avut cătușe. Modul prin care se înțelege sensibilitatea fiecărui personaj este foarte important. Judecătorul nu a acceptat camere de televiziune în sala de judecată. Costurile lui Donald Trump cu campania din 2016 erau de aproape 200 de milioane de dolari. Procurorii spun că ar fi cheltuit neeligibil 270.000 de dolari. Doi procurori au renunțat să ducă mai departe acest dosar. Procurorul care anchetează cazul Trump este al 3-lea cel mai bine susținut financiar de fundațiile Sooros în campaniile electorale.

Soroș a susținut financiar 75% din procurorii importanți din SUA. 40% din populația SUA se află sub raza acestor procurori. În SUA procurorii își asumă aceste ideologii politice. Nu există sistem de Justiție perfect. Important este să ai un stat puternic. Unul din ofițerii FBI care s-a ocupat de dosarul Trump – Rusia a fost arestat că a luat bani de la un oligarh rus ca să-l scape de sancțiuni. Este clar că mandatul lui Donald Trump a schimbat multe în SUA. Au ieșit public foarte multe informații care au ridicat multe semne de întrebare. Se pun foarte multe întrebări despre modul cum funcționează instituțiile în SUA. Nu au existat niciodată atât de multe anchete în Congres. Republicanii spun că trebuie pornită o mișcare la fel de dură împotriva lui Biden. Probabil se dorește un impeachment pe subiectul Hunter Biden. (…) Donald Trump are un avantaj imens față de ceilalți candidați: toată viața lui a fost om de tv și de show. Trump știe să ofere publicului ce așteaptă, poate transforma cazul într-un show. Nu știu 100% dacă poate duce cazul spre o nouă candidatură, pentru că republicanii îl preferă pe Ron DeSantis. Baza Partidului Republican este însă de partea lui Donald Trump. Sunt 2 soluții: fie Partidul Republican negociază cu Trump ca el să nu mai candideze, fie Donald Trump poate candida ca independent. Dacă Trump candidează independent, omoară șansele Partidului Republican să câștige Președinția SUA în 2024. Partidului Republican îi va fi greu să vină cu Donald Trump candidat. Sunt foarte multe semne de întrebare despre cum va arăta anul viitor în SUA”.

Partidul Democrat din SUA nu are altă șansă decât să meargă pe mâna lui Joe Biden în 2024, arată Vladimir Ionaș:

„Cu excepția lui Joe Biden, democrații nu au niciun candidat viabil pentru Președinția SUA. Probabil tot Joe Biden va fi candidatul democraților. Vicepreședintele Kamala Harris n-are nicio șansă pentru Președinția SUA. Problema cu SUA este că Președintele SUA reprezintă imaginea SUA la nivel internațional. Președintele SUA trebuie să câștige la nivel de simpatie pe tot globul. Joe Biden a reparat și multe din greșelile făcute pe politică externă de Barack Obama. Se petrece atacul acesta la dolar. Dacă se întâmplă, va fi o lovitură pentru toată lumea occidentală. Important este ca Președintele să poată reprezenta foarte bine SUA. Inclusiv Europa duce lipsă de lideri reali”

De ce PSD și PNL au reintrodus SRI în Justiția din România și cum mai stau partidele Puterii și ale Opoziței în sondaje – și aceste teme au fost analizate de sociologul Avangarde în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News:

„Nu înțeleg de ce după ani, în care s-a decis separarea Justiției de servicii, facem legi care aduc instituțiile la aceeași masă. Toată lumea a fost speriată de posibile proteste și reacții negative. Nimeni din clasa politică nu are curajul să spună publicului de ce este nevoie de prag la abuzul în serviciu. Nici oamenii din Justiție nu vorbesc. Probabil Justiția este preocupată de pensiile speciale.

Aș fi vrut ca cineva de la Justiție să spună ce trebuie făcut cu abuzul în serviciu.

Vom ajunge în situația în care fiecare judecător va decide ce este abuzul în serviciu. În România nimeni nu-și asumă, le este frică de electorat. Eu luam modelul de abuz în serviciu din Franța și Germania și le transpuneam în legislația românească. Pe pensii speciale este o susținere de peste 80% în publicul românesc, dar nimeni nu urlă și de aceea nu fac nimic. Protestele, percepția au efect asupra clasei politice doar când sunt foarte vocale. Le este teamă celor mai mulți politicieni de Justiție și de servicii de informații. Cred că au fost sunați de la Bruxelles, inclusiv doamna Koveși a avut un punct de vedere pe acest subiect. Cred că este o obligație a politicienilor să conteste la CCR proiectul de lege. Va fi de acord CCR după 7 ani ca acel „NU” care era neconstituțional, azi este constituțional? Dacă clasa politică vrea să anuleze pensiile speciale, atunci să nu țină cont de deciziile CCR, ci doar de CJUE. (…)

AUR are în jur de 18-19%. PSD și PNL vor deconta mai mult guvernarea, până acum a decontat-o mai mult PNL. Cine are premierul României decontează mai mult guvernarea. Sfatul meu ar fi ca PSD să nu ia ministerul Justiției. Eu întotdeauna susțin UDMR, sunt fan UDMR”.